Najnovije vesti

KORONA PARALISALA PLANETU: Strah od drugog talasa, evo koje zemlje su posebno na udaru (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

opasno

KORONA PARALISALA PLANETU: Strah od drugog talasa, evo koje zemlje su posebno na udaru (VIDEO)

Planeta

Korona virusom zaraženo je više od 11 miliona ljudi širom sveta, a još više njih je u karantinu, mnogi zdravstveni sistemi su pod velikim pritiskom, a zemlje koje su ublažile ili ukinule prvobitne restrikcije suočavaju se sa drugim pikom prvog talasa ili drugim talasom korona virusa nakon skoka broja obolelih.

U Evropi, Velika Britanija, Italija, Sspanija i Francuska koje su imale veliki broj zaraženih i preminulih u prvom talasu, čini se da su prošle vrhunac epidemije.

Međutim, rizik od "drugog talasa" infekcije koji bi izazvao ponovno uvođenje karantina, je na umerenom do visokom nivou, prema evropskoj agenciji za infektivne bolesti.

Kako mnoge zemlje ublažavaju restrikcije javlja se bojazan da bi Evropa mogla da doživi drugi pik infekcije.

Broj novih slučajeva u Portugaliji polako raste ponovo pošto se zemlja uspešno smanjila broj zaraženih u aprilu i maju.

foto: EPA/ANDRE KOSTERS

U Austriji je, u poslednja 24 sata, ponovo registrovan trocifreni broj novozaraženih korona virusom, 109, a u toj zemlji je trenutno 787 aktivno obolelih.

U Rusiji je registrovano još 6.718 slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 667.883.

Rusija razmatra otvaranje granica prema nekim zemljama, koje su zbog pandemije korona virusa zatvorene, ali još nema konkretnih odluka o tom pitanju.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u Nemačkoj porastao je za 446, na 195.674, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Nemačka kancelarka Angela Merkel počela je u javnosti da nosi zaštitnu masku, nakon što je bila na meti kritika što je ne nosi, uprkos vladinim preporukama za suzbijanje korona virusa.

foto: Profimedia

Broj novih slučajeva korona virusa u Tokiju danas je premašio stotinu drugi dan zaredom, što izaziva zabrinutost tamošnjih zdravstvenih vlasti.

Kako javljaju lokalni mediji, broj novih slučajeva danas iznosi 124, što je najviši dnevni porast otkako je krajem maja ukinuto vanredno stanje koje je zbog pandemije korona virusa uvedeno u čitavoj zemlji.

Strah od novog talasa porastao je i u Iranu gde je ponovo u porastu broj preminulih. Od popuštanja restrikcija krajem maja u Irazelu je ponovo primetan porast novih slučajeva.

U Meksiku je tokom poslednja 24 sata zabeleženo 6.741 novoobolelih, što predstavja rekordan broj novih slučajeva u jednom danu u toj zemlji.

Prema podacima ministarstva zdravlja, ukupno je obolelo skoro 240.000 ljudi.

U Omanu je registrovan još 1.361 nov slučaj korona virusa, a ministar zdravlja te zemlje upozorava da dolazi do "zastrašujućeg" porasta broja obolelih i da je zdravstveni sistem pod velikim pritiskom.

foto: Profimedia

Broj obolelih od korona virusa u Brazilu nastavlja da raste, a u poslednjih 24 časa registrovano je 48.105 novih slučajeva korona virusa čime se ukupan broj zaraženih popeo na 1.496.858 ljudi.

SAD beleže rekordan broj novi slučajeva prethodnih dana, a glavni infektolog Entoni Fauči kaže da situacija trenutno "nije pod kontrolom".

Do sada je registrovano više od 2,7 miliona slučajeva i skoro 130.000 umrlih.

Univerzitet u Vašingtonu predvdija da bi broj žrtava do oktobra mogao da bude i 175.000, ali mogao bi i da se smanji na 150.000 ako 95 odsto Amerikanaca nose maske, prenosi BBC.

Oko polovina svih novih slučajeva dolazi iz Arizone, Kalifornije, Floride i Teksasa, a u 40 od 50 saveznih država zabeležen je porast inficiranih.

Te zemlje su obustavile ili revidirale planove o ponovnom otvaranju, a u mnogima je nošenje zaštitnih maski obavezno.

Porast broja obolelih primetan je i u zemljama regiona nakon ublažavanja restrikcija i otvaranja granica.

U poslednja 24 sata u Crnoj Gori je evidentirano 47 novozaraženih korona virusom među 475 analiziranih uzorka.

U Hrvatskoj je registrovano 96 novoozaraženih, pa je broj aktivnih slučajeva danas 728, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

U poslednja 24 sata u Severnoj Makedoniji je potvrđeno 165 novih slučajeva koronavirusa, a preminulo je još sedam osoba, saopštio je ministar zdravlja Venko Filipče.

U Sloveniji, koja je prva proglasila kraj epidemije, ponovo je u porastu broj novozaraženih, a većina slučajeva je importovana. Nošenje maski u zatvorenom prostoru u Sloveniji je obavezno,

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...