OGLASIO SE BIVŠI ŠEF MI6: Korona virus je potekao iz laboratorije, rezultat je eksperimenta
Foto: Profimedia

nova-stara teorija

OGLASIO SE BIVŠI ŠEF MI6: Korona virus je potekao iz laboratorije, rezultat je eksperimenta

Planeta -

Bivši šef britanske tajne obaveštajne službe MI6 ser Ričard Dirlav rekao je danas da želi otvoreniju raspravu o poreklu pandemije koronavirusa.

Dirlav upozorava da ne bi trebalo odbacili ideju da je virus mogao poteći iz laboratorije.

Dirlav je izneo svoje uverenje da je virus koji uzrokuje kovid 19 konstruisan i da je slučajno pobegao iz laboratorija u kineskom gradu Vuhanu, gde su identifikovane prve žrtve.

Njegovo mišljenje je u suprotnosti sa preovlađujućim stavom naučnih stručnjaka, kao i američkih i britanskih obaveštajnih službi da SARS-CoV-2 koronavirus nije stvorio čovek.

Komentari Dirlava dolaze u trenutku kada se tim naučnika Svetske zdravstvene organizacije (SZO) priprema da ove nedelje da otputuje u Kinu kako bi istražio poreklo bolesti koja je ubila više od pola miliona ljudi širom sveta.

"Pristalica sam teorije da je virus potekao sa Instituta Vuhan (za virologiju)", rekao je Dirlav, koji je između 1999. i 2004. obavljao funkciju šefa MI6.

"Ne kažem ništa drugo, osim da je to posledica nesreće i da je virus rezultat eksperimenata koji su vršeni u Vuhanu, a koji ne mislim da su posebno pogrešni", rekao je Dirlav.

Ipak, široko prihvaćeno mišljenje naučnika jeste da je novi koronavirus najverovatnije prirodno mutirao.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track