RUMUNIJA U KANDŽAMA KORONE: Virus je ponovo buknuo, drugi su u Evropi po broju žrtava! Neće biti popuštanja mera
Foto: EPA / Robert Ghement 

dramatična situacija

RUMUNIJA U KANDŽAMA KORONE: Virus je ponovo buknuo, drugi su u Evropi po broju žrtava! Neće biti popuštanja mera

Planeta -

Rumunija je juče bila druga zemlja u Evropi po broju žrtava korona virusa. Čak 23 osobe su preminule, a to je bio treći dan zaredom da je ta brojka veća od 20. Epidemiološka situacija u zemlji proteklih nedelja je alarmantna, o čemu svedoči i nagli skok stope širenja virusa, zbog čega je i vlada privremeno obustavila proces ublažavanja mera.

Rumunija je od početka pandemija bila jedna od najteže pogođenih zemalja u regionu, a posebno se isticala po neslavnoj stopi smrtnost od čak 5,1 odsto, koliko je iznosila na vrhucu epidemije sredinom aprila. Tada je, 11. aprila, zabeležen i najveći dnevni porast broja novoobolelih od čak 521.

Od tada je krivulja krenila silaznom putanjom i činilo se da je najgore prošlo. Zemllja je 15. maja prešla iz vanrednog stanja u vanrednu situaciju, izašla je iz dvomesečnog karantina.

Od 1. juna nastavljeno je sa ublažavanjem mera, dozvoljena su sportska i kulturna dešavanja. Brojke su padale još neko vreme, a onda je sve ponovo eskaliralo.

Tri kobne nedelje

U protekle tru nedelje stopa širenja korona virusa u Rumuniji skočila je sa oko 0,6-0,7 na 1,4. Za samo 24 časa između 1. i 2. jula broj novozaraženih sločio je za 40 odsto i iznosio je 450. Od tada se svakodnevno kreće između 400 i 500.

Na intenzivnoj nezi se nalazi blizu 300 osoba. Ovo je najveći broj pacijenata na intenzivnoj nezi prijavljen od prelaska na vanrednu situaciju. Tokom vanrednog stanja iznosio je nešto više od 300.

Prema rečima doktorke КarmenDorobaš, upravnice bolnice za zarazne bolesti u Jašiju, primetan je i broj pacijenata koji su u teškom ili kritičnom stanju.

"Trend pokazuje da je Rumunija prešla sa blagih slučajeva u teške oblike infekcije", rekla je ona.

Korona je ušla i u mnoge bolnice Temišvaru, pa je saražen i veliki broj doktora i medicinskih sestara.

Nakon što se prošlog meseca pohvalila da ima samo jednog pacijenta sa korona virusom, CFR bolnica u Temišvaru je ove nedelje za samo nekoliko sati primila šest pacijenata, među kojima je bila i medicinska sestra.

Doktor Virgil Musta, šef Infektivne bolnice "Viktor Babes" u Temišvaru, rekao je da novi pacijenti imaju nešto zajedničko - "nisu verovali u virus i nisu se zaštitili".

Sa druge strane, kako prenosi "Romania jurnal", zabeleženi su i neobični slučajevi u Sibinju gde se šest ljudi reinficiralo. Jedan slučaj kod 49-godišnje žene je najviše zabrinjavajući, jer je ona drugi put testirana pozitivno na koronu, ali je ovaj put razvila težak oblik bolesti i trenutno se nalazi na intenzivnoj nezi.

Policija na letovalištima

Rumunski ministar zdravlja Nelu Tataru rekao je u petak da će vanredna situacija biti produžena i nakon 15. jula, ukoliko se epidemiološka situacija ne poboljša. Ministar je rekao da su prethodne mere ograničenja bile uspešne i da se moraju poštovati i dalje. Za novi talas okrivio je "nedostatak instikta za samozaštitom" kod građana.

Kako je istakao, zbog porasta stope širenja virusa, sve sva popuštanja mera koja su bila zakazana nakon 1. jula, poput otvaranja restorana, sada su odložena na neodređeno vreme.

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Bogdan Despesku rekao je da će mešoviti odredi policajaca, žandarma, vatrogasaca i inspektora za rad biti raspoređeni u primorskim i planinskim letovalištima, kako bi bili sigurni da se turisti pridržavaju mera.

Policajci će kontrole vršiti i u gradovi na mestima poput tržnih centara, pijaca i javnog prevoza.

Premijer Ludovik Orban je rekao da su stroge kontrole neophodne, jer je "postalo jasno da se na mnogim mestima pravila ne poštuju i da postoji povećan rizik od prenošenja virusa zbog nepoštovanja pravila".

Ko može da uđe u zemlju?

I nakon preporuke Brisela da EU članice otvore svoje granice za 15 država, među kojima je i Srbija, u Rumuniji je i dalje na snazi zabrana ulaska stranih državljana iz zemalja koje nisu članice EU, uz izuzetak Islanda, Norveške, Lihtenštajna i Švajcarske. Takođe, putnici iz većine EU zemalja i dalje moraju u obavezan dvonedeljni karantin po prelasku granice.

Vlada svakog ponedeljka ažurira kriterijume po kojima određuje za koje zemlje će kakva pravila važiti na granicama. Poslednji kriteriju kažu da će u zemlju bez karantina moći da uđu putnici iz zemalja koje imaju istu ili manju stopu širenja zaraze u odnosu na Rumuniu. I dalje se ne zna da li će i kada granice biti otvorene za Srbe.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track