OVO ĆE NEPRIJATELJE IRANA KOŠTATI: Posle sabotaže nuklearnog postrojenja, Teheran najavio odmazdu iz RAKETNIH GRADOVA
Foto: EPA/IRAN'S SUPREME LEADER OFFICE HANDOUT, Youtube Printscreen

OPASNO

OVO ĆE NEPRIJATELJE IRANA KOŠTATI: Posle sabotaže nuklearnog postrojenja, Teheran najavio odmazdu iz RAKETNIH GRADOVA

Planeta -

Opasno otkriće dolazi u vreme Islamska Republika priznala da je požar na njenom podzemnom nuklearnom sajtu Natanc naneo značajnu štetu nakon što su vlasti prvobitno osporile incident.

Požar bi mogao usporiti razvoj naprednih centrifuga koje se koriste za obogaćivanje uranijuma, izjavio je u nedjelju iranski nuklearni zvaničnik. U posebnoj reakciji, vrhovni zapovjednik iranske revolucionarne mornarice potvrdio je postojanje i obalnih i raketnih lokacija.

Rekao je da se rakete zemlja-vazduh skladište na lokacijama.

Kontraadmiral Ali Reza Tangsiri rekao je za list Sobh-e Sadek: "Iran je uspostavio podzemne obalne i ofšor raketne gradove duž obala Perzijskog i Omanskog zaliva, što bi bila noćna mora za iranske neprijatelje."

Iranske vlasti saopštile su da takva mesta postoje u svim provincijama Irana, ali da su do sada otkrila samo tri baze i nisu otkrila da su izgrađena duž njegove obale.

Požari prošlog petka možda su bili slučaj sajber-sabotaža, rekli su neki iranski zvaničnici.

Jedan je upozorio da će se Teheran osvetiti bilo kojoj zemlji koja izvede takve napade.

U četvrtak se u iranskoj državnoj novinskoj agenciji IRNA pojavio se članak o mogućoj sabotaži od strane neprijatelja kao što su Izrael i Sjedinjene Države, mada nije prestao direktno da ih optužuje.

Izraelski ministar odbrane rekao je u nedelju da ne mora „nužno“ iza svakog misterioznog incidenta u Iranu.

Tri iranska zvaničnika koji su u petak razgovarali sa Rojtersom pod uslovom anonimnosti izjavila su da veruju da je požar posledica sajber napada, ali da nisu naveli nikakve dokaze.

IRNA je citirala portparola iranske Organizacije za atomsku energiju Berouza Kamalvandija kako kaže da rad na toj lokaciji možda neće biti usporen.

On je rekao: "Incident bi mogao usporiti razvoj i proizvodnju naprednih centrifuga u srednjem roku.

"Iran će oštećenu zgradu zameniti većom koja će imati napredniju opremu.Incident je načinio značajnu štetu, ali nije bilo žrtava."

Natanc je središte iranskog programa obogaćivanja uranijuma, za koji Teheran kaže da je u miroljubive svrhe.

Zapadne obaveštajne agencije i UN-ov čuvar nuklearnog oružja (IAEA) vjeruju da je imao koordinirani, tajni program nuklearnog oružja koji je zaustavljen 2003. godine.

Ali Teheran negira da je ikada tražio nuklearno oružje.

Do toga dolazi, jer je Izrael u ponedeljak lansirao novi špijunski satelit za koji je rekao da će pružiti visokokvalitetni nadzor svojoj vojnoj obaveštajnoj službi.

Izrael gradi svoje nadzorne sposobnosti za praćenje neprijatelja poput Irana, čiji nuklearni program smatra glavnom prijetnjom.

Satelit, zvan Ofek 16, upucan je u svemir rano ujutro sa mesta u centralnom Izraelu lokalno razvijenom raketom Shavit, koja je korišćena za lansiranje prethodnih Ofek-ovih satelita.

Ministar odbrane Beni Ganc rekao je: "Mi ćemo i dalje jačati i održavati sposobnosti Izraela na svakom frontu, na svakom mestu."

Ministarstvo odbrane nazvalo je Ofek 16 "elektro-optičkim izviđačkim satelitom sa naprednim mogućnostima."

Prve slike će biti naprimljene za otprilike nedelju dana.

Kurir.rs/Express.co.uk Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track