DA LI NAM PRETI OPASNOST ZBOG BUBONSKE KUGE: Zaraza je ostavila jezive posledice u 14. i 17. veku! Ovo su njeni simptomi
Foto: Profimedia

pojačene mere opreza

DA LI NAM PRETI OPASNOST ZBOG BUBONSKE KUGE: Zaraza je ostavila jezive posledice u 14. i 17. veku! Ovo su njeni simptomi

Planeta -

Bolnica u severnom delu kineskog regiona Unutrašnja Mongolija, u gradu Bajan Nur, prijavila je jedan sumnjivi slučaj bubonske kuge.

Vlasti u Kini pojačale su mere opreza.

Prema zvaničnim izveštajima, pacijent, starac, nalazi se u karantinu i u stabilnom je stanju, piše BBC.

No, zvaničnici su izjavili da istražuju i drugi sumnjivi slučaj. U pitanju je 15-godišnjak, koji je verovatno bio u kontaktu s dabrom kojeg je lovio pas, javlja kineski Global Times.

Izdato je upozorenje trećeg nivoa, koje zabranjuje lov i jedenje životinja koje mogu preneti kugu.

Postavlja se pitanje da li bubonska kuga može prerasti u pandemiju, imajući u vidu da je jako zarazna.

foto: Profimedia

Bubonska kuga ostavila je jezive posledice na tri kontinenta tokom 14. veka, ali i doslovno opustošila London u 17. veku. Tokom svoje zadnje pandemije 1665. godine u Londonu ubila je čak petinu stanovnika.

Iako je bakterija tada bila pretnja po svetsku populaciju, moderna medicina uspela je da ublaži njeno razorno dejstvo po organizam.

Kugu izaziva bakterija Yersinia pestis koja je Ahilova peta i mnogih modernih antibiotika. Štaviše, oni mogu da smanje šansu od umiranja, koja iznosi od 30 do 90 odsto bez lečenja, za samo 10 odsto.

Međutim, današnje mere higijene koje se praktikuju u svetu značajno smanjuju mogućnost za prenosom ove bakterije, nego što je to bio slučaj pre skoro 400 godina.

Britanski infektolog dr. Šanti Kapagoda kazao je da je mala šansa za izbijanjem pandemije s obzirom na to da su današnji lekovi dosta napredovali i efikasnije uništavaju bakteriju.

"Za razliku od 14. veka, sada bolje razumijemo bolest i način na koji se prenosi. Znamo kako da je preventiramo. Takođe, imamo daleko efikasnije antibiotike", dodao je.

No, lokalne epidemije su itekako moguće.

foto: Profimedia

Koji su simptomi bubonske kuge?

Yersinia pestis izaziva tri različite vrste kuge, uključujući septični i pneumonični tip, od kojih svaka ima različite simptome.

Ipak, najčešća je klasična bubonska kuga koja, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izaziva sledeće simptome:

- iznenadnu temperaturu - glavobolju - jezu i slabost - jedan ili više otečenih limfnih čvorova

Iako ljudi često povezuju kugu s nehigijenskim naseljima, bolest je i dalje pretnja po gradove. Tako je pre nekoliko godina infekcija kuge zabeležena u Novom Meksiku, severnoj Arizoni, južnom Koloradu, Kaliforniji, Oregonu i Nevadi.

Ostali slučajevi su zabeleženi u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Kurir.rs/Radio Sarajevo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track