KASNO SU SE SETILI: Vrhovni sud odlučio da polovina Oklahome pripada Indijancima!
Ilustracija, Foto: EPA/SHAWN THEW

mnogima će to značiti

KASNO SU SE SETILI: Vrhovni sud odlučio da polovina Oklahome pripada Indijancima!

Planeta -

Vrhovni sud SAD presudio je da polovina Oklahome pripada Indijancima.

Pet od devet sudija glasalo je da istočni deo države, uključujući njen drugi najveći grad Tulsu, treba priznati kao deo rezervata.

Ceo slučaj je na sudu pokrenuo Džimsi Mekgirt koji je 1997. godine osuđen za silovanje devojke.

Ova odluka suda u predmetu Mekgirt protiv Oklahome smatra se jednim od dalekosežnijih slučajeva za Indijance u poslednjih nekoliko decenija.

Presuda znači da neki članovi plemena koji su proglašeni krivim na državnim sudovima za dela počinjena na ovom području sada mogu da ospore svoje pređašnje presude.

Članovi plemena koji žive unutar tih granica mogu biti oslobođeni državnih poreza, a samo će federalni tužioci imati pravo da krivično procesuiraju Indijance optužene za zločine na tom delu Oklahome.

Konzervativni sudija Nil Gorsač, koga je imenovao američki predsednik Donald Tramp, stao je uz četiri liberalne sudije i pozvao se na Stazu suza, prisilno preseljenje domorodaca iz 19. veka u Oklahomu.

Američka vlada je u to vreme rekla da će nova zemlja večno pripadati plemenima.

"Danas su nas pitali da li je zemlja, obećana ovim ugovorima, i dalje indijski rezervat u smislu krivičnog zakona. Budući da Kongres nije rekao drugačije, držimo vladu za njenu reč“, kazao je Gorsač.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track