ONI PRAVE VATRENI ZID OKO KIMA: Telohranitelji severnokorejskog predsednika imaju oružje sa specijalnim okvirom! (VIDEO)
Foto: Profimedia

neverovatno

ONI PRAVE VATRENI ZID OKO KIMA: Telohranitelji severnokorejskog predsednika imaju oružje sa specijalnim okvirom! (VIDEO)

Planeta -

Severna Koreja poseduje moćan arsenal, i malokalibarskog oružja i složenijih sistema poput tenkova i aviona. Zajednička nit koja povezuje ovo oružje zajedno? Gotovo svi su kopije dizajna drugih zemalja. Tenkovi? Sovjetska kopija. Avioni? Sovjetski višak. Standardne puške? Sovjetska kopija. Ali, jedan od njihovih autohtonih izuma je okvir sa velikim kapacitetom.

On je namenjen za upotrebu sa severnokorejskim tipom 88, kopijom AK-74.

Prednosti okvira velikog kapaciteta su očigledne - dostupno je više krugova između ponovnog punjenja. Nekoliko zemalja objavilo je okvire sa većim kapacitetom. Za vreme Drugog svetskog rata, Sovjetski Savez je vojnicima Crvene armije davao okvire sa velikim bubnjem kapaciteta za upotrebu sa svojim automatom PPsH-41.

Pored korišćenja zarobljenih sovjetskih PP-41, nacistička Nemačka je takođe eksperimentisala sa sopstvenom opcijom velikog kapaciteta za ikoničnu pištolj mitraljeza MP-44, opremivši neke vojnike na Istočnom frontu neobičnim nameštanjem dvostrukog okvira, što je bio pokušaj duploranja raspoloživa vatrena snaga pojedinog vojnika. Cilj zdravog razuma - ali dizajn je bio nepouzdan i sklon greškama, ako se ne održava besprekorno čistim. Ovo je bio težak zahtev na ozloglašenim blatnjavim bojištima Istočnog fronta.

Prema navodima, i američki Marinci razvijaju mogućnost okvira velikog kapaciteta za svoju novu servisnu pušku, M27. Okvir bi značajno povećao vatrenu moć pojedinog vojnika, možda nadoknađujući vađenje automatskog oružja odreda. Ipak, nedostaci velikog kapaciteta ponekad prevazilaze prednosti. Najznačajniji nedostatak je pouzdanost. Za razliku od tradicionalnih okvira koji se oslanjaju na opružnu žicu da bi se obično držalo 30 ili više kertridža pritisnutih prema komori pištolja, časopisi sa bubnjem moraju da drže bilo gde od 50 ili više patrona pritisnutih prema komori. Držanje ove količine pod napetošću zahteva veliku oprugu. To povećava napetost unutar časopisa i ponekad može rezultirati zastojima ili pogrešnim unosima, što štetno utiče na pouzdanost.

Prošireni magazin Tipa 88 može da obuhvati čak 150 rundietaka, mada je to teško potvrditi. Ako je 150 tačan broj, težina samo uložaka, ne računajući težinu proizvoda od metala, bila bi veća od 3,5 kilograma ili preko 1,6 kilograma.

Kako je okvir vezan i za donju stranu oružja, balans tipa 88 pomerao bi se napred. Nepotrebno je reći da bi magazin učinio rukovanje Tipa 88 sporijim i nespretnim, mada bi se tačnost tokom potpuno automatske vatre zapravo mogla poboljšati, jer bi puška mogla da se manje „penje“ nagore.

Čini se da je ovaj neobični okvir izvorno objavljen ličnim telohraniteljima Kim Džong-una, koji su nosili tri okvira, jedan ubačen u pušku i dva u rezervi. To im je procijenilo ukupno 450 metaka municije 5,45k39, što odgovara 15 redovnih okvira kapaciteta 30 metaka.

Kurir.rs/ National Interest

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track