Najnovije vesti

VELIKI PROTESTI TRAJU DANIMA: Bugarskoj preti potpuni haos
Protesti u Bugarskoj, Foto: FOTO AP

nema mira u susedstvu

VELIKI PROTESTI TRAJU DANIMA: Bugarskoj preti potpuni haos

Planeta

Do masovnih protesta širom zemlje koji traju već šest dana dovele su političke tenzije između predsednika Rumena Radeva i premijera Bojka Borisova.
 

Radev je pozvao je vladu premijera Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa da podnesu ostavke, ocenivši da je to jedini način da se smanje rastuće političke tenzije koje su dovele do masovnih protesta širom zemlje. - Bugari različitih godina i političkih opredeljenja zahtevaju obnovu vladavine prava i osnovnih građanskih sloboda koje se sistematski krše prethodnih godina. Gnev je velik. Gomila se godinama i ne može biti potisnut strahom i silom, kazao je Radev u televizijskom obraćanju naciji.

Pod pritiskom... Bojko Borisov, premijer Bugarske
Pod pritiskom... Bojko Borisov, premijer Bugarskefoto: EPA / Ludovic Marin / Pool

Protesti su počeli prošlog četvrtka pošto je glavni tužilac Gešev naložio pretres kabineta predsednika države Rumena Radeva i hapšenje dva njegova saradnika osumnjičena za trgovinu uticajem. Protesti su takođe održani i u najmanje deset drugih gradova, uključujuci Varnu i Burgas na Crnom moru i drugi najveći grad Plodliv.

Radev, izabran za predsednika 2016. godine glasovima Socijalističke partije, otvoreno kritikuje vladu desnog centra i optužuje je za korupciju, nedostatak pravde i gušenje slobode govora. Dojče vele prenosi da je Borisov poznat kao vešt političar i da bi mogao da ostane na vlasti ako privoli Geševa da podnese ostavku. Naredni parlamentarni izbori zakazani su za 2021. Bojko Borisov je postao premijer 2009.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...