VELIKI PROTESTI TRAJU DANIMA: Bugarskoj preti potpuni haos
Protesti u Bugarskoj, Foto: FOTO AP

nema mira u susedstvu

VELIKI PROTESTI TRAJU DANIMA: Bugarskoj preti potpuni haos

Planeta -

Do masovnih protesta širom zemlje koji traju već šest dana dovele su političke tenzije između predsednika Rumena Radeva i premijera Bojka Borisova.

Radev je pozvao je vladu premijera Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa da podnesu ostavke, ocenivši da je to jedini način da se smanje rastuće političke tenzije koje su dovele do masovnih protesta širom zemlje. - Bugari različitih godina i političkih opredeljenja zahtevaju obnovu vladavine prava i osnovnih građanskih sloboda koje se sistematski krše prethodnih godina. Gnev je velik. Gomila se godinama i ne može biti potisnut strahom i silom, kazao je Radev u televizijskom obraćanju naciji.

Pod pritiskom... Bojko Borisov, premijer Bugarske
Pod pritiskom... Bojko Borisov, premijer Bugarskefoto: EPA / Ludovic Marin / Pool

Protesti su počeli prošlog četvrtka pošto je glavni tužilac Gešev naložio pretres kabineta predsednika države Rumena Radeva i hapšenje dva njegova saradnika osumnjičena za trgovinu uticajem. Protesti su takođe održani i u najmanje deset drugih gradova, uključujuci Varnu i Burgas na Crnom moru i drugi najveći grad Plodliv.

Radev, izabran za predsednika 2016. godine glasovima Socijalističke partije, otvoreno kritikuje vladu desnog centra i optužuje je za korupciju, nedostatak pravde i gušenje slobode govora. Dojče vele prenosi da je Borisov poznat kao vešt političar i da bi mogao da ostane na vlasti ako privoli Geševa da podnese ostavku. Naredni parlamentarni izbori zakazani su za 2021. Bojko Borisov je postao premijer 2009.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track