NOSAČ CIPELA, NAVIJAČ SATOVA, MAJSTOR ZA MUZIKU: Ovo su bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabetu II
Foto: EPA

NESVAKIDAŠNJI ZADACI

NOSAČ CIPELA, NAVIJAČ SATOVA, MAJSTOR ZA MUZIKU: Ovo su bizarni poslovi koje posluga obavlja za kraljicu Elizabetu II

Planeta -

Britanska kraljica, 94-godišnja Elizabeta II, svakodnevno uživa u luksuzu koji je mnogima tek nedostižni san.

Kako joj ništa ne bi nedostajalo, iz dana u dan brine 'vojska' kućnih pomoćnika, stilista, čuvara, pa i - najboljih svetskih kuhara.

Međutim, kraljica svoje osoblje tera na neke poprilično bizarne zadatke, poput toga da - nose njene cipele. Portal New Idea donosi spisak bizarnih aktivnosti koje moraju da izvršavaju kraljičine sluge.

foto: EPA

1. Nosač cipela

Svi su svesni da cipele, kada ih nosimo prvi put, mogu biti poprilično neugodne i da naprave žuljeve, koji ne priliče jednoj kraljici. Zato se Elizabeta snašla, pa ima osobu koja umesto nje nosi njenu novu obuću, kako bi se ona malo 'rastegla' i kako bi time izbegla nepotrebne neugodnosti.

2. Nadzornik umetnina

Elizabeta je poznata kao velika ljubiteljka umetnosti, zato nije čudno da Bakingemsku palatu krasi 'bezbroj' vrednih umetničkih dela. Još 2005. godine kraljica je zato zaposlila osobu koja nadgleda njenu kolekciju. Koliko je poznato, ona sadrži sedam hiljada slika i oko tri hiljade minijatura, piše Story.

foto: EPA

3. Majstor za muziku

Ne bira kraljica glazbu samo tako. Zato je na tu poziciju imenovala kompozitorku Džudit Veir, a na toj će poziciji ostati deset godina.

"Velika je čast biti majstor kraljičine muzike. Nadam se da ću ohrabriti sve Britance koji pišu, pevaju ili sviraju, i da ću ih čuti što više u ovih deset godina", rekla je Džudit.

4. Čuvar pečata

U svojoj vladavini dugoj gotovo sedam decenija, kraljica se našla na brojnim pečatima, a poseduje i retku kolekciju koju je nasledila od svog oca, Džordža V. Kako bi ostali u besprekornom stanju, brine se njen lični čuvar pečata.

foto: EPA

5. Ljudska budilica

Dok se većina 'smrtnika' budi uz zvukove alarma sa mobilnog telefona, kraljica je za to unajmila privatnog gajdaša koji svako jutro, tačno u 9.15, svira i time je budi ispod njenog prozora, bez obzira nalazi li se ona u Bakingemskoj palati, Vindzoru ili Balmoralu.

6. Navijač satova

U kraljičinim se rezidencijama nalazi više od - hiljadu satova, od kojih su neki stariji od stotinu godina. Zato je Elizabeta zaposlila osobu koja svakodnevno obilazi i proverava sve te satove, pa ih po potrebi navija ili popravlja.

7. Osoba koja proba hranu

Kraljica i njen suprug, princ Filip, pre svakog obroka pričekaju da čuju šta o hrani misli osoba koja je proba pre njih. Posao je to koji postoji vekovima. Šef Kevin Dundon, bivši kuvar kraljevske porodice izjavio je: 'Uvek sam radio po dva tanjira, jedan za osobu koja proba hranu i jedan za kraljicu, i osoba koja proba je uvijek probala pre nego što je kraljica pojela'.

foto: Profimedia

8. Majstor za konja

Nije tajna da kraljica obožava jahanje, i uprkos svojim godinama, ne propušta priliku da sedne na konja. Ipak, društvo joj u tome pravi njen 'Master' za konja, Lord de Maulej, koji joj se svakog puta pridružuje u jahanju. Osim toga što je prisutan na važnim događajima na koje kraljica stiže na konju i u kočiji, on se brine i za štale.

9. Osoba koja seče meso

Kao što samo ime sugeriše, zadatak ove osobe je da seče kraljičino meso umesto nje, pogotovo za posebne prilike poput Božića. Inače, ova je pozicija nasledna.

Kurir.rs/Story.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja