Najnovije vesti

DVE ZEMLJE SE ZA OVU OBLAST BORE OD 1988: Sukobi se nastavljaju, raketiranje iz dronova, uništeni vojni objekti
Foto: Youtube/Printscreen

ratno stanje na granici

DVE ZEMLJE SE ZA OVU OBLAST BORE OD 1988: Sukobi se nastavljaju, raketiranje iz dronova, uništeni vojni objekti

Planeta

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana eskalirao je razmenom paljbe iz teškog artiljerijskog oružja i raketiranjem iz dronova.

Sukob između Jermenije i Azerbejdžana eskalirao je razmenom paljbe iz teškog artiljerijskog oružja i raketiranjem iz dronova.

U najtežem artiljerijskom sukobu u posljednjih nekoliko godina, poginulo je 16 ljudi, među kojima i dva visoka oficira vojske Azerbejdžana.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je da su uništeni vojni objekat i vojna tehnika oružanih snaga Jermenije u pravcu granice u okolini Tovuza.

„Tokom borbenih dejstava u pravcu Tovuske oblasti naše jedinice su 14. jula preciznom vatrom uništile još jedan vojni objekat oružanih snaga Jermenije – uporište čete“, saopštio je šef pres-službe, pukovnik Vagif Dargjadžli. Dargjahli je takođe dodao da je „kao rezultat kaznenih mera preduzetih kako bi se presekla borbena aktivnost neprijatelja, precizna vatra azerbejdžanskih jedinica uništila borbenu tehniku jermenskih oružanih snaga“.

Azerbejdžansko Ministarstvo objavilo je video-snimak operacije na svom sajtu.

Oružani sukobi koji su počeli 12. jula na jermensko-azerbejdžanskoj granici nastavljaju se treći dan zaredom u graničnim regionima - Tovuskom i Tavuškom, koji se takođe graniče sa Gruzijom i nalaze se nekoliko stotina kilometara od nepriznatog Nagorno-Karabaha, gde je situacija trenutno mirna.

Prema informacijama Bakua, do sada je poginulo 11 azerbejdžanskih vojnika, uključujući generala. Jermenska strana je saopštila da su poginula dva oficira, dva vojnika i da je petoro ranjeno.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pozvao je ranije Baku i Jerevan na momentalni prekid vatre i da pokažu suzdržanost imajući u vidu preuzete obaveze.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavila o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...