PUTINOV NAJHRABRIJI POTEZ: Stranci nikad lakše do ruskog pasoša! Najveća zemlja sveta ima STRATEŠKE PLANOVE! (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/Ruptly, Profimedia

BRAVO

PUTINOV NAJHRABRIJI POTEZ: Stranci nikad lakše do ruskog pasoša! Najveća zemlja sveta ima STRATEŠKE PLANOVE! (VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u utorak dugo očekivani zakon kojim se pojednostavio postupak tako da stranci mogu dobiti rusko državljanstvo, jer ta zemlja želi privući do 10 milijuna migranata do 2025. godine.

Prema novim pravilima, određene grupe stranaca sada mogu postati Rusi na mnogo jednostavniji način. Strani državljani koji imaju ruskog roditelja, koji su oženjeni Rusom ili imaju dete sa ruskim državljaninom, sada mogu brzo i sami da dobiju pasoš. Sticanje ruskog državljanstva takođe je namenjeno strancima sa prebivalištem u zemlji.

U aprilu je ruski parlament usvojio revolucionarni zakon koji je dozvolio strancima da postanu ruski državljani, a da se ne odriču postojećih pasoša. Pomoću pojednostavljenog procesa, zemlja se nada da će ažurirani uslovi za dobijanje državljanstva pomoći da se privuku milioni novih Rusa. Kako sada stvari stoje, prirodno stanovništvo najveće države na svetu polako opada. U 2018. godini, broj ruskih državljana opao je prvi put u deceniji. Ovaj trend se nastavio i u 2019. godini, kada je broj umrlih premašio broj od 250.000 rođenih.

Za građane Belorusije, Kazahstana, Moldavije i Ukrajine, kao i bivše državljane SSSR-a, procedura je postala još jednostavnija.

Osobe iz ove kategorije više ne moraju da žive u Rusiji tri godine pre registracije. Putin je 2019. godine sproveo još direktniji postupak za stanovnike takozvanih, samoproglašenih, republika Donjecka i Luhanska, koji se nalaze na istoku Ukrajine.

Konstantin Zatulin, član radne grupe sa zadatkom da ažurira ruski zakon o migracijama, u februaru je objasnio da bi promena zakona značila "dobijanje strane dijaspore na pasoš na jednostavniji način". Radna grupa se nada da će do 2025. godine privući između pet i 10 miliona novih građana, jer ova zemlja želi proširiti migraciju u korist poboljšanja ruske ekonomije. U ponedeljak, potpredsednica vlade Tatjana Golikova objavila je da Rusija nastoji da promeni svoj sistem migracije "u korist kvalitetne migracije" kako bi privukla "visoko kvalifikovano osoblje u zemlju".

Kurir.rs/Logicno

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track