U HRVATSKOJ NAJVIŠE ZARAŽENIH MEĐU TESTIRANIMA, ODMAH IZA ŠVEDSKE: Korona se širi ali evo ko u EU nema nijedan slučaj
Foto: EPA / JUAN HERRERO

podaci iz oksforda

U HRVATSKOJ NAJVIŠE ZARAŽENIH MEĐU TESTIRANIMA, ODMAH IZA ŠVEDSKE: Korona se širi ali evo ko u EU nema nijedan slučaj

Planeta -

Hrvatska je odmah iza Švedske po broju pozitivnih na korona virus na ukupan broj testiranih građana, podatak je sedmodnevne anallize objavljene na portalu Univerziteta u Oksfordu "Our World in Data".

Iako se Luksemburg proteklih dana istakao kao jedna od evropskih zemalja s velikim brojem novih slučajeva zaraze korona virusom, podaci iz perspektive pozitivnih testova i ukupnog broja testova, pokazuju da situacija u toj zemlji nije toliko zabrinjavajuća, piše hrvatski portal Index.

Procenat pozitivnih testova u odnosu na ukupan broj testova u periodu od sedam dana, od 7. do 16. jula, u Luksemburgu je svega 0,7 posto, što je u rangu stanja u Nemačkoj, a bolje u odnosu na Belgiju i Francusku.

Prema istim podacima, najgore je, navodi se, u Švedskoj, a odmah iza nje je Hrvatska.

foto: EPA / Rolex Dela Pena

Od evropskih zemalja, uverljivo je najgora Švedska sa 7,9 posto pozitivnih testova u odnosu na ukupan broj. Poređenja radi, navodi se da isti statistički pokazatelj za SAD u identičnom vremenskom periodu iznosi 8,7 posto.

Iza Švedske je Hrvatska sa sedam posto, a gotovo upola manje imaju Bugarska (4,6 posto) i Rumunija (4,1 posto).

Slede Češka sa 2,7 posto i Portugal s 2,4 posto od onih zemalja EU koje imaju relativno veće postotke od ostatka Unije.

Više od jedan posto zaraženih na ukupan broj testiranja još imaju - Slovenija (1,9), Španija (1,4), Slovačka (1,3), Francuska (1,3), Poljska (1,2), Austrija (1,2) i Belgija s 1,1 posto.

Zemlje članice EU s postotkom zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranja su Estonija (0,8), Holandija, Grčka i Luksemburg s 0,7 posto, Nemačka (0,6), Italija i Mađarska s pola postotka, Latvija (0,4) i Litvanija, Irska i Finska s 0,2 posto zaraženih.

Danska ima 0,1 posto zaraženih na ukupan broj testiranja, a Malta nijedan.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / JUAN HERRERO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track