Najnovije vesti

ČUVAR NACISTIČKOG LOGORA (93) NA SUĐENJU: Želim da se izvinim žrtvama tog pakla ludila i njihovim porodicama!
Foto: EPA / Markus Scholz / POOL

bruno dej

ČUVAR NACISTIČKOG LOGORA (93) NA SUĐENJU: Želim da se izvinim žrtvama tog pakla ludila i njihovim porodicama!

Planeta

Bivši čuvar nacističkog logora kome se sudi u Nemačkoj zbog saučesništva u ubistvima izvinio se danas žrtvama holokausta, istovremno rekavši da nije imao izbor kada je tamo raspoređen.

"Hoću danas da se izvinim onima koji su prošli kroz taj pakao ludila i njihovim bližnjim. Tako nešto nikad više ne sme da se dogodi", rekao je 93-ogodišnji Bruno Dej u svom poslednjem iskazu tokom suđenja na kome se izricanje presude očekuje u četvrtak.

Kroz iskaze svedoka shvatio je, kako je rekao, "ceo obim svireposti" dela počinjenih u logoru Štuthof na severu Poljske. 

foto: EPA / Markus Scholz / POOL

"Hoću da ponovim da se nikad nisam dobrovoljno prijavio da služim u SS-u ili u nekom koncentracionom logoru" i dodao da ne bi otišao tamo da je imao mogućnost to da izbegne.

Bruno Dej optužen je za saučesništvo u hiljadama ubistava dok je bio čuvar logora Štuthof koji se nalazi 40 kilometara od Gdanjska, između avgusta 1944. i aprila 1945. godine. To je jedan od prvih nacističkih logora izgradjenih van Nemačke.

Prema tužilaštvu on je podržao užasna ubistva, posebno jevrejskih zatvorenika. 

foto: EPA / Markus Scholz / POOL

Njegov advokat Štefan Vaterkamp tražio je danas poništenje suđenja ili u najgorem slučaju uslovnu zatvorsku kaznu u skladu sa zakonima za maloletnike na osnovu kojih se njemu sudi jer je imao 17 godina za vreme tih događaja.

Treba uzeti u obzir činjenicu da služenje u koncentracionim logorima u to vreme nije smatrano zločinom, rekao je advokat.

Oko 65.000 ljudi umrlo je u Štuthofu, uglavnom Jevrejke iz baltičkih zemalja i Poljske.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / Markus Scholz / POOL

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...