Najnovije vesti

NOVI RAT NA VIDIKU: Egipat šalje vojsku u Libiju! Ako padne ovaj grad, počeće pakao!
Foto: EPA/KHALED MASHAAL

crvena linija

NOVI RAT NA VIDIKU: Egipat šalje vojsku u Libiju! Ako padne ovaj grad, počeće pakao!

Planeta

Egipatski parlament odobrio je danas raspoređivanje vojnika izvan zemlje, nakon što je predsednik te države Abdel Fatah al Sisi zapretio vojnom akcijom protiv snaga u Libiji, koje podržava Turska.

Takav potez mogao bi da dovede do direktnog sukoba Egipta i Turske, bliskih saveznika SAD koji podržavaju rivalske strane u sukobima u Libiji.

Egipatski predsednik rekao je da strateški važan, priobalni grad Sirt u Libiji, predstavlja "crvenu liniju" i upozorio da bi napad na taj grad podstakao Kairo da vojno interveniše kako bi zaštitio svoju zapadnu granicu sa tom naftom bogatom zemljom.

Egipatski parlament, u kojem većinu imaju imaju pristalice al Sisija, odobrio je planove da se pošalju vojnici kako bi "odbranili nacionalnu bezbednost Egipta".

foto: EPA/KHALED MASHAAL

Al Sisi i američki predsednik Donald Tramp saglasili su se danas da je potrebno održati primirje u Libiji i izbeći eskalaciju između snaga koje se tamo bore, saopštile su egipatske vlasti.

Sisi i Tramp razgovarali su telefonom, dok je egipatski parlament održao zatvorenu sednicu na kojoj je odlučivao o vojnom angažovanju, rekao je novinarima predsednik skupštine, Ali Abdelaal.

Rat u Libiji otpočeo je 2011. godine kada je pobunom u zemlji, koju je podržao NATO, svrgnut Muamer Gadafi, koji je kasnije ubijen.

Zemlja je danas podeljena između vlade na istoku, koja je u savezništvu sa vojnim komandantom Kalifom Haftarom, i one na zapadu, u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjene nacije.

Istok ima podršku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije, a zapad podršku Turske, Katara i Italije.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...