Pobunjenici snimke borbi stavljaju na Jutjub i Tviter

Sirija

Pobunjenici snimke borbi stavljaju na Jutjub i Tviter

Planeta -
Trčeći ulicama sirijskih gradova, pobunjenici u jednoj ruci drže kalašnjikov, a u drugoj - telefon sa kamerom

LONDON - Trčeći ulicama sirijskih gradova, pobunjenici u jednoj ruci drže kalašnjikov, a u drugoj - telefon sa kamerom, jednako bitno, možda čak i bitnije oružje, ako je suditi po njihovim tvrdnjama da vojnici uvek prvo pokušaju da ubiju "snimatelja".

Aktivizam koji postaje sve važniji u digitalno doba je "internet aktivizam", a društvene mreže poput Tvitera, Fejsbuka i Jutjuba odigrale su veliku ulogu u nedavnim rušenjima režima u Egiptu i Tunisu.

Drugi autoritarni režimi shvatili su kolika je njihova moć. Sirijski aktivisti mobilnim telefonima snimaju oružane sukobe i žrtve i snimke postavljanju na najveće svetske društvene mreže Jutjub i Fejsbuk. Cilj je da se svetska javnost upoznala sa onim što sirijski mediji ne objavljuju, navodi se u tekstu objavljenom na internet portalu Gardijana.

Ahmad Mohamad, jedan od najpoznatijih video aktivista, privremeno je emigrirao u Liban, odakle se vratio sa dozvolom za "servisiranje mobilnih telefona". Mohamad je stekao i znanje o korišćenju posrednih (proksi) servera, preko kojih se može pristupiti sajtovima Jutjub i Fejsbuk, koje je sirijski režim blokirao.

Elektronska pošta i Skajp su gotovo jedina direktna veza aktivista i novinara sa spoljnim svetom. Mali broj inostranih novinara uspeo je da uđe u zemlju, ali ni njima nije dozvoljeno da snimaju vojsku i često su izloženi pretnjama.

Mohamad kaže da mali broj ljudi u Siriji ume da postavi video snimak na Jutjub, zbog vrlo male digitalne pismenosti. Pozajmivši novac od brata, on je uspeo da kupi modem za internet i mobilni telefon iz Turske, rešen da započne dokumentovanje pobune protiv Asada. Prvi video snimio je u januaru.

Snimak prikazuje mirne demonstracije i na njemu se može čuti poruka "Ne verujte Asadovim reformama, pridružite se revoluciji".

U međuvremenu se kvalitet video snimaka poboljšao, i estetski i sadržinski. Proteklog vikenda, Mohamad je otputovao u Alepo, gde je iz automobila snimao uporišta Slobodne sirijske vojske, kako sebe nazivaju pobunjenici. Snimak pokazuje ruševine Alepa i prestrašeno stanovništvo.

Kako se navodi, svaka pobunjenička jedinica ima jednog ili dvojicu snimatelja, koji im je "bitan koliko i lekar", a za kamere se kaže da su, pored kalašnjikova, "ključno oružje revolucionarne borbe".

Pobunjenici kažu da, u trenutku kada pripadnici vojske vide nekoga sa kamerom, on postane glavna meta. Na internetu se svakodnevno mogu videti novi snimci sukoba. Prošle nedelje, postavljen je snimak koji pokazuje pobunjenike kako iz zasede napadaju tenk sirijske vojske , očito delo vrlo iskusnog "reditelja". Video aktivisti dnevno na internet postave na stotine video snimaka.

Sirijska organizacija za odbranu ljudskih prava, recimo, na svom kanalu na Jutjubu ima gotovo 2.000 snimaka koji dokumentuju nasilje. Za video aktiviste je ključno snimanje žrtava sukoba, o čemu govore kao o "beleženju zločina režima i prosleđivanju istine svetu", a većina snimaka ima natpis sa datumom i opisom kao dokaz.

Na snimcima se mogu videti mrtva deca, osakaćeni ljudi, mrtvih civili koji leže na gomilama. U isto vreme, navodi Gardijan, domaći mediji nastavljaju da emitiju propagandu, da tvrde da nema sukoba i da je stanje normalno.

http://www.youtube.com/watch?v=zkqy4R-N4e0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track