UZBUNA U VUHANU! PRETI MU NOVA KATASTROFA, VEĆA OD KORONE! Upaljen je crveni alarm, a evo šta to znači (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

grad u pripravnosti

UZBUNA U VUHANU! PRETI MU NOVA KATASTROFA, VEĆA OD KORONE! Upaljen je crveni alarm, a evo šta to znači (VIDEO)

Planeta -

Posle novih obilnih padavina, kineska reka Jangce ponovo buja, zbog čega nadležni u Kini strahuju da bi se mogle ponoviti razorne poplave usled kojih je više od 140 ljudi nedavno izgubilo život ili se vodi kao nestalo.

Zbog velike količine padavina, velika brana "Tri klisure", uzvodno kod grada Vuhana u provinciji Hubej, ponovo trpi pritisak. Prema izveštaju državne novinske agencije Sinhua, priliv vode u akumulaciono jezero iza brane u petak je dostigao ovogodišnji rekord.

Podsetimo, Kina je već srušila branu na reci Čuhe u provinciji Anhui. Srušena je eksplozivom kako bi se oslobodila ogromna količina vode iz nje zbog velikih poplava.

Druge reke u slivu Jangcea na više mesta su se izlile iz svojih korita, zbog čega se u Hubeju sprovode mere za odbranu od poplava.

U ruralnim predelima oko jezera Pojang, usevi su se našli pod vodom, a u nekim selima nema tekuće vode i struje.

Poplave u Kini tokom ovog meseca su uništile više od 12.000 kuća, oštetile 380.600 hektara useva i na različite načine pogodile više od 20 miliona stanovnika 24 kineske provincije, većinom na jugu zemlje.

Stručnjaci se plaše da će se Kina suočiti sa nestašicom hrane ukoliko se vlasti u narednih nekoliko nedelja ne izbore sa poplavama.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track