VIVIJAN VESTVUD U KAVEZU ISPRED SUDA TRAŽI OSLOBAĐANJE OSNIVAČA VIKILIKSA: Ja sam Džulijan Asanž, kanarinac u kavezu!
Foto: EPA / Neil Hall

protest

VIVIJAN VESTVUD U KAVEZU ISPRED SUDA TRAŽI OSLOBAĐANJE OSNIVAČA VIKILIKSA: Ja sam Džulijan Asanž, kanarinac u kavezu!

Planeta -

Britanska modna dizajnerka Vivijen Vestvud simbolično se zaključala u ogroman kavez za ptice ispred suda Old Bejli u Londonu u znak podrške osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji se bori protiv izručenja Sjedinjenim Američkim Državama.

"Ja sam Džulijan Asanž. Ja sam kanarinac u kavezu", rekla je Vestvud tokom protesta u Londonu, obučena od glave do pete u žuto.

foto: EPA / Neil Hall

Ona je iz kaveza, visokog oko tri metara, zatražila da se Asanž, koji se nalazi u pritvoru u Vrelikoj Britaniji, oslobodi, prenosi Rojters.

Saslušanje o izručenju Asanža SAD zakazano je za 7. septembar.

foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Američko Ministarstvo pravde izdalo je otpužnicu protiv Asanža, koji se tereti da je počinio 18 krivičnih dela, a koja obuhvata i zaveru za hakovanje sajtova državnih institucija i špijunažu.

foto: EPA / Neil Hall

Prošle godine SAD su otpočele sa procesom izručivanja osnivača Vikiliksa, inače državljanina Australije, koji je nakon skoro sedam godina koje je proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu prebačen u zatvor tom gradu.

Prošle nedelje izdata je nova otpužnica protiv Ašanža u kojoj se on ne tereti za nova krivična dela, ali u kojoj je proširen "cilj zavere" i koji sada uključuje i optužbe za regrutovanje hakera.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Neil Hall

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track