OPASNO ZATEZANJE! AMERIKA NAREDILA KINI ZATVARANJE KONZULATA U HJUSTONU: Kinezi snimljeni kako spaljuju dokumenta! VIDEO
Foto: Youtube prtscr / WTN

sve gori odnosi

OPASNO ZATEZANJE! AMERIKA NAREDILA KINI ZATVARANJE KONZULATA U HJUSTONU: Kinezi snimljeni kako spaljuju dokumenta! VIDEO

Planeta -

Kina je danas saopštila da je Vašington iznenada i bez obrazloženja zahtevao da se bez odlaganja zatvori kineski konzulat u Hjustonu u državi Teksas, što je zvanični Peking oštro osudio i zapretio recipročnim merama, izvestio je Rojters.

Predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova je na redovnom, dnevnom brifingu za novinare izjavio da su SAD juče obavestile Kinu da mora da zatvori svoj konzulat u Hjustonu.

Lokalni mediji u Hjustonu su izvestili da su službenici kineske ambasade tokom noći spaljivali dokumente u dvorištu konzularnog predstavništva.

Portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus je rekao da je konzulat zatvoren da bi se "zaštitila američka intelektualna svojina i privatne informacije Amerikanaca", javlja AFP.

"Bečka konvencija kaže da diplomate moraju da 'poštuju zakone i pravila zemlje domaćina' i da 'imaju obavezu da se ne mešaju u unutrašnje poslove te države'", rekao je portparol, ne pružajući više detalja.

Kineski mediji su preneli da je Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo od Vašingtona da povuče odluku.

Hjustonska policija je na Tviteru navela da je primećen dim, ali da policiji "nije dozvoljeno da udje" u prostor konzulata.

Kurir.rs / Tanjug, Beta Foto: Youtube prtscr / WTN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja