Najnovije vesti

MERKELOVA U POSLEDNJEM TRENUTKU SPREČILA RAT DVE NATO SILE! Ratni brodovi već krenuli, a onda je zazvonio telefon
Foto: AP/Michael Sohn

situacija se zakuvala

MERKELOVA U POSLEDNJEM TRENUTKU SPREČILA RAT DVE NATO SILE! Ratni brodovi već krenuli, a onda je zazvonio telefon

Planeta

Spor oko morske zone kod ostrva Megisti (na grčkom Kastelorizo) je pre dve večeri dostigao vrhunac.

Nemačka štampa piše da je "Angeli Merkel pošlo za rukom da u poslednjem momentu spreči oružani sukob".

Izbio je sukob Grčke i Turske u Sredozemnom moru oko malog ostrva, a telefonski poziv nemačke kancelarke sprečio je rat – „bukvalno u poslednjem minutu", piše nemački Bild.

Portal dalje navodi kako su razlog sukoba probna bušenja u potrazi za naftom i gasom koja Turska sprovodi u neposrednoj blizini grčkih ostrva i to u zoni koju Grčka smatra svojom „isključivom ekonomskom zonom". Reč je o "morskom području 200 nautičkih milja oko ovog ostrva".

Mediji saznaju i da je „zbog toga 18 turskih ratnih brodova bilo na putu ka Megistiju".

Bild navodi i da je Grčka svoju armiju stavila u stanje pune borbene gotovosti.

"Ali, onda se uključila nemačka kancelarka Angela Merkel. Prvo je telefonirala sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, a potom i sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Rezultat: Turska je povukla svojih 16 ratnih brodova, ali je dva ipak ostavila u blizini ostrva. No to je ipak izazvalo "olakšanje na obe strane Egejskog mora", naglašava Bild.

foto: Anadolija/Mustafa Kamacı

Belrinski Tagesšpigel, međutim, piše da je „malo verovatno da će doći do zaokreta u sporu oko prirodnih resursa". List objašnjava: "Obe strane smatraju da su u pravu. Pri tom se pozivaju na različite konvencije i odredbe u okviru pomorskog prava. Dve države bi morale da uvide da je neophodna jasna presuda treće nezavisne strane. Trebalo bi pod hitno da se obrate Međunarodnom sudu ili Međunarodoim arbitražnom sudu. Merkel, EU i Nato bi morali da svoje članove i partnere Tursku i Grčku ubede u to. U suprotnom - preti vojni sukob" koji je sada samo odložen, strahuje komentator dnevnika.

I Frankfurter algemajne cajtung komentariše sukob između Grčke i Turske u istočnom delu Sredozemnog mora i takođe naglašava da je „Angeli Merkel u poslednjem trenutku pošlo za rukom da Atinu i Ankaru skrene sa kursa vojne konfrontacije". „Ali, koliko će to da drži vodu zna se kod Erdogana isto koliko i kod Putina. Ipak, sa sigurnošću se može pretpostaviti da ruski predsednik s interesovanjem prati konstantni sukob na južnom krilu NATO".

Kurir.rs/Bild.de

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...