KRVOPROLIĆE MORA DA SE ZAVRŠI! Operacija LEDŽEND: Tramp više nema dilemu, NAREĐUJE pokret federalnih snaga! Ovo je CILJ
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlučan

KRVOPROLIĆE MORA DA SE ZAVRŠI! Operacija LEDŽEND: Tramp više nema dilemu, NAREĐUJE pokret federalnih snaga! Ovo je CILJ

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je da će poslati federalne agente u Čikago i Albukerki, gradove koje vode demokrtate, kako bi se izborili sa nasiljem i kriminalom. Ova Trampova odluka doneta u sklopu kampanje "red i zakon", nekoliko meseci pred predsedničke izbore.

Američki predsednik je na konferenciji za novinare sa sekretarom za pravosuđe Vilijemom Barom otkrio da će proširiti operaciju "Ledžend" i da će federalni agenti biti raspoređeni i u drugim gradovima, pošto su već bili u Portlandu, prenosi Glas Amerike.

"Najavljujem da će veći broj federalnih agenata biti poslat u gradove pogođene nasiljem i kriminalom. Ovo krvoproliće mora da se završi", rekao je Tramp.

Trampov plan podrazumeva slanje federalnih agenata da pomažu lokalnoj policiji u onim gradovima u kojima je sekretarijat za pravosuđe konstatovao "povećan stepen nasilja i kriminala".

S druge strane grupa od 15 gradonačelnika velikih američkih gradova pozvala je federalnu vladu da momentalno povuče svoje snage i "pristane da više unilateralno ne raspoređuje službenike federalne policije u američke gradove".

Gradonačelnici su sekretaru za pravosuđe Vilijemu Baru i vršiocu dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čadu Volfu u otvorenom pismu poručili da su jednostrane odluke federalne vlade da pošalje snage u američke gradove "bez presedana" i da "krše fundamentalnu ustavnu zaštitu".

Među potpisnicima su gradonačelnica glavnog grada Vašingtona Mjuriel Bauzer, gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti, gradonačelnice Atlante Kiša Lens Botoms, gradonačelnik Čikaga Lori Lajtfut i gradonačelnik Portlanda Ted Viler, prenosi Glas Amerike.

Navodi se da je intervencija federalnih agenata u Oregonu mogući je uzrok ustavne krize. U centru pažnje u vezi sa ovim problemom je upravo Portland, glavni grad države Oregon, u kojem su federalne snage raspoređene od početka jula.

Od tada, manji protest zbog policijske brutalnosti i rasne nepravde prerastao je u nešto mnogo ozbiljnije, došlo je do sukoba između demonstranata i federalnih službenika, uz optužbe da su federalne snage koristile silu odvozeći ljude u neobeleženim automobilima - bez razloga.

Federalni zvaničnici branili su odluku o raspoređivanju snaga kao neophodnu, tvrdeći da lokalni lideri i organi reda nisu uspeli da zaustave vandalizam i nasilje protiv federalnih čuvara isped zgrade federalnog suda u Portlandu.

- Moramo da nađemo mirno rešenje. Na kraju dana, morali smo da zaštitimo federalno vlasništvo i organe reda - rekao je v. d. sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Volf na konferenciji za novinare u utorak, prenosi Tanjug.

Državni tužilac Oregona nije uspeo u nekoliko svojih tužbi kojima se protivio raspoređivanju i upotrebi federalnih snaga.

Gradonačelnici u pismu navode da je slanje federalnih snaga u Portland samo dovelo do eskalacije situacije tamo i "povećalo rizik od nasilja i protiv civila, i protiv lokalnih snaga reda".

- Ubistvo Džordža Flojda u Mineapolisu izazvalo je pobunu širom zemlje i obračune. Milioni su se pridružili protestima i izrazili svoje ustavno pravo. Većina demonstracija bila je mirna i imale su cilj unapredjenje naših zajednica. Čak ni tamo gde to nije bio slučaj, i dalje nema opravdanja za upotrebu federalnih snaga - napisali su gradonačelnici Baru i Volfu.

Usprotivili su se onom što su nazvali otvorenim zanemarivanjem lokalnih standarda da službenici moraju da se identifikuju, nose kamere na telu i da su njihove aktivnosti pod nadzorom.

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio rekao je na brifingu za novinare u utorak da kad Tramp šalje federalne snage tamo "može samo da stvori više prolema" i da bi grad mogao odmah da preduzme pravne korake kako bi to sprečio.

Ono što se dogodilo u Portlandu je lakrdija", rekao je De Blazio. "Bukvalno je federalna vlada došla i situaciju kojom su se bavile lokalne vlasti učinila gorom".

Liajtfut je rekla u utorak da Trampova administracija šalje agente FBI, DEA i Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive koji su radili kao deo postojeće sradnje između federalnih vlasti i vlasti Čikaga.

Dodala je da Čikago pozdravlja "pravo partnerstvo", ali da će biti spreman da ospori svaku akciju kojom bi se prekoračila saradnja sa gradom.

- Jer nažalost, ne možemo da pustimo da išta prođe Trampovu administraciju. Nadam se da neće biti dovoljno budalasati da dovedu tu vrstu besmisla u Čikago. Ali, takođe nisam naivna i mi ćemo biti marljivi, i bićemo spremni, a ako treba da ga zaustavimo, idemo - dodala je.

Federalna vlada poslala je oko 100 pripadnika snaga reda u Kanas Siti ranije ovog meseca, kako bi izradili sa lokalnim vlastima sporazum o odgovoru na smrtonosno nasilje ranije ove godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track