DRAMATIČNO NA LAMPEDUZI: Za dana stiglo 25 zaraženih migranata, gradonačelnik poziva vladu da proglase vanredno stanje
Foto: Profimedia

italija

DRAMATIČNO NA LAMPEDUZI: Za dana stiglo 25 zaraženih migranata, gradonačelnik poziva vladu da proglase vanredno stanje

Planeta -

Gradonačelnik italijanskog ostrva Lampeduza Toto Martelo poziva vladu da na ostrvu proglasi vanredno stanje, jer je zbog neprestanog dolaska stotina migranata iz Afrike situacija van kontrole, prenosi agencija AGI.

Među migrantima pristiglim u poslednja dva dana 25 je pozitivno na Kovid-19.

Nelo Musumeci, predsednik regije Sicilija čiji deo je i ostrvo Lampeduza, apelovao je na centralnu vladu da pomogne jer je situacija izvan kontrole ne samo zbog toga što su centri za smeštaj migranata prenatrpani, već i zbog potencijalne pretnje da se zaraza proširi.

"Ovde je reč o političkoj krizi bez presedana koja može da preraste i u sanitarnu. Zbog klimatskih promena iskrcavanje migranata je značajno poraslo. Mi kao vlast činimo sve da obezbedimo sigurnost stanovništva, ali smo na izmaku naših snaga i kapaciteta", upozorio je on.

Reagovao je lider partije Liga Mateo Salvini, koji tvrdi da on i "Liga" "štite ribare, radnike i preduzetnike Lampeduze koji više ne mogu da podnesu invaziju migranata".

Juče je Musumeci kritikovao Salvinija i njegove izjave ocenio kao "političku propagandu" i podsetio da kada je lider Lige bio ministar unutrašnjih poslova i kada je mogao nešto da promeni, nije odgovorio na apele za pomoć.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track