Najnovije vesti

UMRLIH OD KORONE U ŠPANIJI DALEKO VIŠE OD PRIJAVLJENIH: Evo šta se krije iza tvrdnje da je čak 60 odsto više preminulo!
Foto: EPA / JM GARCIA

dramatično

UMRLIH OD KORONE U ŠPANIJI DALEKO VIŠE OD PRIJAVLJENIH: Evo šta se krije iza tvrdnje da je čak 60 odsto više preminulo!

Planeta

Stvarni broj osoba preminulih od COVID-19 u Španiji mogao bi da bude za skoro 60 odsto veći od zvaničnih 28.432, sudeći prema istraživanju koje je objavio "El pais".

U Španiji u zvaničan broj preminulih od COVID-19 su uključeni samo oni pacijenti kod kojih je ova bolest formalno potvrđena testiranjem, ali ne i oni slučajevi za koje se sumnja da su bili zaraženi koronom, ali koji nikada nisu bili testirani.

foto: EPA / Juanjo Martin

Mali obim sprovedenih testova na korona virus, posebno po izbijanju pandemije, znači da bi zvanične brojke mogle da budu manje od stvarnih podataka, kao i u mnogim drugim zemljama.

Uzimajući u obzir statistiku po regionima za sve slučajeve za koje se sumnja ili je potvrđeno da su preminuli od korona virusa, "El pais" je došao do cifre od 44.868 koja bi mogla da predstavlja stvaran broj osoba koje su preminule od posledica COVID-19.

foto: EPA / NACHO IZQUIERDO

Ukoliko bi se pokazalo da su ovi podaci tačni, to bi značilo da bi Španija mogla da se nađe na drugom mestu po broju preminulih od korone u Evropi, iza Velike Britanije. 

foto: EPA / JM GARCIA

Cifre koje je izneo "El pais" se otprilike poklapaju sa podacima Nacionalnog epidemiološkog centra i Nacionalnog centra za statistiku, koji detektuje uvećanje stope smrtnosti poređenjem broja smrtnih slučajeva širom zemlje sa prosekom. 

Iz španskog ministarstva zdravlja nisu bili odmah dostupni za komentar povodom ovih podataka, prenela je agencija Rojters.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / JM GARCIA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...