HAOS U PORTLANDU! BUKTI RAT POLICIJE I DEMONSTRANATA: Suzavac i molotovljevi kokteli! Federalci rasteruju masu! (VIDEO)
Foto: EPA/DAVID SWANSON

protesti širom sad

HAOS U PORTLANDU! BUKTI RAT POLICIJE I DEMONSTRANATA: Suzavac i molotovljevi kokteli! Federalci rasteruju masu! (VIDEO)

Planeta -

Miran protest se danas pretvorio u intenzivan sukob demonstranata i policije u Portlandu, najvećem gradu savezne američke države Oregon.

Noć koja je počela nepotvrđenim pucanjem iz vatrenog oružja i nalaženjem džaka s municijom i "Molotovljevim koktelima" usred mirnog protesta, pretvorila se u intenzivan sukob demonstranata i policije.

foto: EPA/DAVID SWANSON

Američki agenti su pre zore nekoliko puta ispaljivali suzavac i bombe za zaslepljivanje kako bi rasterali masu demonstranata ispred Federalnog suda.

Neki demonstranti su se popeli na ogradu suda, a drugi su ispaljivali rakete za vatromet, pokušavali da probiju kapiju i usmeravali zrake lasera na policiju.

foto: EPA/DAVID SWANSON

Protesti nisu prestali ni tokom vikenda u Portlandu u znak podrške rasnoj pravdi i reformi policije u SAD, pogodjenim nasiljem.

Demonstranti su zapalili sud u Ouklendu, u Kaliforniji, vozila su zapaljena u Ričmondu u Virdžiniji, u Ostinu u Teksasu je ubijen naoružani demonstrant, a dve osobe su povredjene u Aurori, u Koloradu, kada ih je pregazio automobil.

foto: EPA/DAVID SWANSON

U Portlandu, gde su savezni agenti raspoređeni radi zaštite federalne imovine SAD, savezni sud je meta demonstranata.

U tom gradu već dva meseca traju protesti, još od smrti crnca Džordža Flojda prilikom hapšenja u Mineapolisu u maju.

Predsednik Donald Tramp je rekao da je poslao savezne agente u Portland da zaustave nemire, ali državni i lokalni zvaničnici su rekli da to samo pogoršava situaciju.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA/DAVID SWANSON

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja