KORONA LUDILO NA NAJVIŠEM NIVOU Južnokorejci u strahu ovo rade sa novčanicama i kovanicama! Centralna banka u problemu!
Foto: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

svašta

KORONA LUDILO NA NAJVIŠEM NIVOU Južnokorejci u strahu ovo rade sa novčanicama i kovanicama! Centralna banka u problemu!

Planeta -

Zabrinuti Južnokorejci toliko se plaše infekcije koronavirusom da mnogi od njih stavljaju novčanice u mikrotalasne rerne ili veš mašine poslednjih šest meseci, uništavajući ih u pokušaju da ih potpuno „očiste“ od koronavirusa.

Centralna banka Južne Koreje saopštila je u petak da su stanovnici u posednjih šest meseci zamijenili tri puta više oštećenih novčanica nego u istom periodu prošle godine, a za većina se veruje da su uništeni u nastojanju da dezinficiraju novčanice na potpuno neprikladan način - u mikrotalasnoj ili mašini za pranje veša.

Zvaničnik centralne banke rekao je Rojtersu da ukupna vrednost oštećenih novčanica koja su vraćena u banku između januara i juna, nakon što su zapaljene u mikrotalasnim rernama ili oprani u veš mašinama, iznosi 1,32 milijarde dobitka, odnosno oko 1,1 milion dolara. Za poređenje, u istom periodu prošle godine kupci su bankama vratili novčanice u vrednosti od 480 miliona pobeda ili 400.000 dolara.

U saopštenju se navodi da je banka bila primorana da uništi 2,69 milijardi novčanica i kovanica u prvoj polovini 2020. godine.

Kao ekstremni primer „pranja novca“ banka je navela slučaj klijenta koga su zvaničnici zvali Um. U banku je stigao da zameni 35,5 miliona koje je oštetio nakon što ih je temeljito oprao u veš mašini. Banka je uspela da zameni svega 22,9 miliona osvojenih, što znači da je izgubio 35 odsto ušteđenog novca.

Drugi slučaj se odnosi na osobu koju su imenovali Kim. Stavila je 5,2 miliona u mikrotalasnu pećnicu na temeljnu sterilizaciju. Međutim, šteta nije bila prevelika, pa je banka zamenila većinu novčanica.

Banka je u martu obavestila javnost da sve novčanice koje svakodnevno pristižu u instituciju provedu dve nedelje u nekoj vrsti karantine kako bi koronavirus nestao. Tek tada idu dalje u opticaj. Kao deo borbe protiv koronavirusa, deo novčanica se spaljuje kao mera predostrožnosti i zamenjuje novim.

Kurir.rs/Jutarnji Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track