KINA GUBI STRPLJENJE PREMA AMERIČKIM POSTUPCIMA: Maltretiraju, prate i namerno pritvaraju kineske studente!
Foto: Profimedia

novo zatezanje

KINA GUBI STRPLJENJE PREMA AMERIČKIM POSTUPCIMA: Maltretiraju, prate i namerno pritvaraju kineske studente!

Planeta -

Kina je danas optužila SAD da "prate, maltretiraju i namerno pritvaraju" kineske studente i istraživače u toj zemlji.

"Već neko vreme SAD, sa ideološkim predrasudama, stalno prate, maltretiraju i namerno pritvaraju kineske studente i istraživače uz pretpostavku krivice", rekla je portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin nakon što su SAD odbile kauciju za kinesku naučnicu Tang Juan osumnjičenu da je prikrivala svoje veze sa kineskom vojskom i Komunističkom partijom Kine kako bi mogla da uđe u SAD.

Vang je izbegla da direktno prokomentariše optužbe protiv Tang, rekavši da Kina nema nameru da joj pomogne da pobegne iz zemlje.

"Akcije u SAD ozbiljno su prekršile prava i interese kineskih građana i poremetile normalnu kulturnu i razmenu osoblja Kine i SAD, što predstavlja politički progon", rekla je portparolka.

Sudija za prekršaje iz SAD Debora Barnes rekla je da je kaucija odbijena jer se sumnja da bi Tang napustila zemlju ukoliko bude puštena.

Kineskinja, doktorka medicinskih nauka, došla je u SAD krajem prošle godine kako bi radila kao istraživač-saradnik na Univerzitetu u Kaliforniji.

Laboratorija u kojoj je radila zatvorena je zbog korona virusa i Tang je nameravala da se vrati u Kinu, zbog čega je odbijena kaucija.

Tang je uhapšena 23. jula kada je napustila kineski konzulat u San Francisku, u kom se skrivala, kako bi potražila medicinsku pomoć zbog astme. Pri pretresu njene kuće oduzeti su joj pasoš i viza, a pronađene su njene slike iz medicinske vojne škole.

Ona je četvrta kineska naučnica pritvorena pod optužbama za viznu prevaru i prikrivanje veza sa kineskom vojskom.

Agenti FBI-ja su intervjuisali ljude u 25 američkih gradova koji navodno imaju "neprijavljenu pripadnost" kineskoj vojsci.

foto: Profimedia

Tužioci navode da je to deo kineskog programa za slanje vojnih naučnika u tajnosti u SAD.

Tenzije Kine i SAD sve više rastu, a one se između ostalog odnose i na krađu intelektualne imovine, te se često kineski naučnici optužuju da rade u korist Pekinga.

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track