LIBAN U ŽALOSTI POSLE EKSPLOZIJE: Pretražuju se ruševine, očekuje se još žrtava, stigli prvi rezultati istrage
Foto: Profimedia

bejrut

LIBAN U ŽALOSTI POSLE EKSPLOZIJE: Pretražuju se ruševine, očekuje se još žrtava, stigli prvi rezultati istrage

Planeta -

Libanske spasilačke ekipe i danas su nastavile potragu za preživelima među ruševinama posle stravične eksplozije u Bejrutu, u kojoj je stradalo najmanje 135 osoba, dok je više od 5.000 povređeno.

DEVOJČICA SPASENA IZ RUŠEVINA

Na društvenim mrežama kruže snimci eksplozije u Bejrutu koja je šokirala svet. Jedan od njih je i video spasavanja devojčice iz ruševina.

Ona je pod ruševinama provela 24 sata i uspela je da preživi, prenosi Daily Mail.

Lokalni mediji navode kako je video snimljen sinoć. Na snimku se vidi kako spasioci kopaju golim rukama kako bi izvukli dete iz ruševina.

NOVINARKA PRIČALA SA SAGOVORNIKOM U TRENUTKU EKSPLOZIJE

Društvenim mrežama kruži video snimak kako je eksplozija prekinula intervju novinarke BBC-ja Marjem Taoumi.

Ona je razgovarala sa sagovornikom putem video poziva, u trenutku kada se dogodila stravična eksplozija. Kada je došlo do udara, kamera novinarke se preturila.

OGLASILA SE MLADA ČIJE SNIMAK OBIŠAO SVET

Ceo svet je obišao snimak mlade Libanke Isre Seblani koja je u venčanici pozirala za svoje svadbene fotografije u trenutku kada se dogodila eksplozija u Bejrutu. U toj nesreći je poginulo najmanje 135 ljudi, a povređeno je više od 5.000.

Seblani, inače lekarka u SAD, koja je stigla u grad nekoliko nedelja pred venčanje, pomogla je jednom povređenom čoveku pre nego što je pobegla na Trg Saifi u Bejrutu, piše Gardijan.

EKSPLOZIJA U BEJRUTU NIJE PRVA ČIJE JE UZROK AMONIJUM NITRAT

U utorak je u luci u Bejrutu eksplodiralo 2.750 tona amonijum nitrata, usmrtivši najmanje 135 ljudi, dok je 4.000 povređeno.

Polovina zgrada u gradu je uništena, a bolnice su pretrpane, saopštio je guverner Bejruta. Prema rečima libanskog premijera, amonijum nitrat je šest godina bio u neobezbeđenom skladištu.

Hemikalija NH4-NO3 je veoma eksplozivna, a koristi se u proizvodnji đubriva i dinamita. Eksplozija se događa kada amonijum nitrat dođe u dodir sa vatrom.

Ovo nije prva eksplozija čiji je uzrok bio amonijum nitrat, tokom istorije je došlo do nekoliko nesreća koje se povezuju sa ovom hemijskom supstancom.

BRITANSKI STRUČNJAK O EKSPLOZIJI U BEJRUTU

Eksplozija u Bejrutu, glavnom gradu Libana, treća je po snazi u istoriji,odmah posle eksplozije nuklearnih bombi u Hirošimi i Nagasakiju, kaže Kristofer Bazbi, britanski stručnjak za efekte jonizujućeg zračenja i naučni sekretar Evropskog komiteta za rizike radijacije.

OČEVICI EKSPLOZIJE OPISALI KATASTROFU U BEJRUTU

Očevici eksplozije u Bejrutu pričaju o mrtvima na ulicama i ljudima zatrpanim pod ruševinama. Vojska je pozvana da pomogne u transportu povređenih u bolnice, a građani da daju krv.

KRATER NA MESTU EKSPLOZIJE

Eksplozija u Bejrutu stvorila je krater prečnika od skoro 124 metara, pokazuje CNN-ova analiza satelitskih snimaka kompanije Planet Labs.

To znači da je dužina kratera veća nego kod fudbalskog terena.

CNN je koristio geoprostorni softver kako bi izmerio satelitske snimke sa mesta eksplozije, koja se dogodila u utorak.

TRODNEVNA ŽALOST, TRAGA SE ZA PREŽIVELIMA

Premijer Hasan Dijab proglasio je trodnevnu žalost, počevši od danas, a prvobitni rezultati istrage pokazuju da je nemar kriv za eksploziju u luci u Bejrutu, u kojoj je i više desetina ljudi nestalo.

Bez domova ostalo je 300.000 građana, saopštili su zvaničnici, a prenosi Rojters.

Očekuje se da će porasti broj poginulih u eksploziji, za koju zvaničnici okrivljuju veliko skladište visokoeksplozivnog materijala, koje je godinama čuvano u nebezbednim uslovima u luci.

Predsednik Mišel Aun rekao je da je 2.700 tona amonijum nitrata, koji se koristi za đubrivo i bombe, skladišteno šest godina u luci nakon što je zaplenjeno.

On je dodao da je vlada odlučna u tome da istraži šta se dogodilo što je pre moguće i da odogovorne i one koji su se ponašali nemarno privede pravdi.

Vlada je naredila da se lučki zvaničnici, koji su učestvovali u skladištenju i čuvanju materijala, stave u kućni pritvor, rekli su izvori iz ministarstva za Rojters.

Zvaničnici nisu potvrdili poreklo početnog požara, koji je doveo do eksplozije, mada lokalni mediji i jedan bezbednosni izvor navode da su požar izazvali zavarivački radovi.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja