NAPETO U BELORUSIJI PRED PREDSEDNIČKE IZBORE: Policija uhapsila nekoliko učesnika mirnih protesta
Foto: Profimedia

demonstracije

NAPETO U BELORUSIJI PRED PREDSEDNIČKE IZBORE: Policija uhapsila nekoliko učesnika mirnih protesta

Planeta -

Beloruska policija uhapsila je nekoliko mirnih demonstranata u centru Minska, saopštio je danas neregistrovani centar za ljudska prava Vesna.

"Policija u Minsku je hapsila učesnike tradicionalne biciklističke povorke solidarnosti", navodi se u saopštenju i dodaje da su 4 učesnika zadržana u pritvoru, prenosi TAS.

Predstavnica beloruskog ministarstva unutrašnjih poslova Olga Čemodanova nije želela da komentariše saopštenje organizacije Vesna, ali je odbacila kao netačnu informaciju da je policijski automobil udario jednog biciklistu.

"To je lažna vest, jer, prema preliminarnim informacijama, reč je o epileptičaru koji je imao napad. Policija je pozvala hitnu pomoć i on je hospitalizovan", izjavila je Čemodanova.

Predsednički izbori u Belorusiji su zakazani za 9. avgust, a kandidati su dosadašnji predsednik Lukašenko, kopredsednik pokreta Govori istinu Andrej Dmitrijev, bivša poslanica u Donjem domu parlamenta Ana Kanopatskaja, domaćica Svetlana Tikanovskaja i lider Beloruske socijal-demokratske stranke Sergej Čerčen.

Predizbornu kampanju su obeležila hapšenja i pritvaranja opozicionih političara i aktivista i neprijavljeni protesti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track