Najnovije vesti

LIBAN OSTAJE BEZ HLEBA ZA DVE NEDELJE? Eksplozija uništila luku, brodovi ne mogu da dopremaju žito
Foto: Profimedia / AF / Patrick BAZ

nova katastrofa

LIBAN OSTAJE BEZ HLEBA ZA DVE NEDELJE? Eksplozija uništila luku, brodovi ne mogu da dopremaju žito

Planeta

Liban bi mogao da ostane bez hleba za oko dve i po nedelje, jer 85 odsto žita dolazi kroz bejrutsku luku, uništenu u eksploziji prošlog utorka, izjavio je direktor Agencije UN za hranu (FAO), Dejvid Bizli.

Bizli, koji u Bejrutu procenjuje štetu od eksplozije u luci 4. avgusta i izglede za oporavak, dodao je da veruje da bi luka mogla ponovo da proradi već ovog meseca.

Na onlajn skupu UN o humanitarnoj situaciji u Libanu posle eksplozije, Bizli je rekao da je njegov tim utvrdio da bi, uprkos posledicama eksplozije, luka "mogla da bude funkcionalna na privremenoj bazi".

"U saradnji s vojskom Libana, verujemo da možemo da očistimo deo te površine. Spuštaćemo avionima puno opreme, radićemo sve što možemo", naveo je Bizli, izvršni direktor FAO.

foto: EPA / Thibault Camus

Danas su prvi put od eksplozije u bejrutsku luku uplovila dva broda, od kojih je jedan doneo žito.

Šef sindikata lučkih radnika, Bečara Asmar, rekao je da, pošti su silosi za žito uništeni eksplozijom, žito direktno prebacivati s brodova u kamione u delu luke koji nije oštećen.

Bizli, izvršni direktor Svetskog programa za hranu, rekao je da brod sa 17.500 metričkih tona pšeničnog brašna treba da stigne u Bejrut u roku od dve nedelje i da će to Libance snabdeti hlebom za 20 dana.

Potom stiže 30.000 tona pšenice, a zatim još 100.000 tona u narednih 60 dana, rekao je on.

U eksploziji 2.750 tona amonijum-nitrata, šest godina uskladištenog u luci bez mera predostrožnosti, poginulo je 220 ljudi, a povređeno 6.000, 110 ljudi je nestalo, a 300.000 je bez krova nad glavom.

Libanci koji duže vreme optužuju političku elitu za korupciju, nemar i loše upravljanje, prethodnih dana su ponovo izašli u masovne proteste zahtevajući reforme.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...