EVO ZAŠTO JE MEGABOMBA BILA U BEJRUTU: Amonijum nitrat koristili teroristi, da su ga preradili nastao bi pravi PAKAO!
Foto: AP, EPA

šok

EVO ZAŠTO JE MEGABOMBA BILA U BEJRUTU: Amonijum nitrat koristili teroristi, da su ga preradili nastao bi pravi PAKAO!

Planeta -

Hezbolah je polako krao amonijum nitrat koji je bio skladišten u luci i koji je izazvao smrtonosnu eksploziju u Bejrutu. Teroristička organizacija ga je koristila za proizvodnju raketa, navodi bezbednosni izvor.

Skladište koje sadrži 2.750 tona amonijum nitrata eksplodiralo je u prošli utorak u Bejrutu, usmrtivši najmanje 171 osobu, povredivši hiljade i uništivši veći deo grada.

U jeku katastrofe posmatrači su postavili pitanje zašto je tako velika količina eksplozivnog materijala ostavljena u bejrutskoj luci, tako blizu gusto naseljenog centra grada.

Prema bivšem izvoru koji je govorio za Al Arabija English pod uslovom anonimnosti, amonijum nitrat je godinama ostao u luci, jer ga je „treća strana otpremala u vojne svrhe“.

Tu izjavu je kasnije potvrdio i izvor blizak komandantima Hezbolaha koji je precizirao da se proizvod koristi za rakete i rakete ratne glave, koje je Iran poslao u Liban, a Hezbolah lokalno sastavio u regiji Hermel. Davne 2017. godine, francuski časopis Intelligence Online već je izveštavao da je Hezbolah izgradio dva podzemna objekta u Libanu za proizvodnju raketa.

„Libanske službe bezbednosti takođe su primile američka upozorenja Davida Saterfilda o postojanju dve fabrike za montažu raketa, u Južnom Libanu i Bekai“, dodao je izvor visokog obezbeđenja, koji je objasnio da su pošiljke oružja redovno prebačene u libanske luke, kao i preko kopnenih granica zemlje.

Izrael je sistematski ciljao na pošiljke Teherana Hezbolahu koje su išle preko Sirije.

Prema izvoru bezbednosti, razne organizacije su imale kontrolu nad lukom: carina, opšta bezbednost, vojska obaveštajne službe i odnedavno državna bezbednost. Američka blagajna je, međutim, optužila Hezbolah za kontrolu mnogih lučkih prostorija u Bejrutu.

„Određeni delovi Luke i aerodrom koriste se za krijumčarenje vojnih pošiljki do Hezbolaha“, rekao je izvor blizak borcima Hezbollaha Al Arabiji English pod uslovom anonimnosti. Bivši izvor bezbednosti istakao je da je terminal 5 tranzitna tačka za zabavu u bejrutskoj luci. Luka je i dalje unosan posao za svu korumpiranu elitu Libana.

Kurir.rs/Al Arabija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track