POPLAVE U SEVERNOJ KOREJI: Sumnja se da je voda oštetila deo nuklearnog kompleksa
Foto: Profimedia

satelitski snimci

POPLAVE U SEVERNOJ KOREJI: Sumnja se da je voda oštetila deo nuklearnog kompleksa

Planeta -

Poplave koje su pogodile Severnu Koreju možda su oštetile nuklearni kompleks Jongbjon i postrojenja koje se nalaze u okviru kompleksa, objavljeno je danas na sajtu američke nevladine organizacije "38 Sever" (38 North).

Ta organizacija je to utvrdila na osnovu satelitskih snimaka napravljenih 6. avgusta i navodi da je voda došla do dve pumpe koje opslužuju reaktore u nuklearnom kompleksu, prenosi agencija Jonhap.

"Snimci napravljeni 6. avgusta u poređenju sa snimcima od 22. jula pokazuju dramatičan porast niovoa vode reke Kurjong koja protiče pored kompleksa Jongbjon.

Američka organizacija je objavila i fotografiju potpuno potopljene brane na reci Kurjong i naglasio da bi poplava potencijalno mogla oštetiti pumpe ili zapušiti cevovodne sisteme koji izvlače vodu iz reke i tako uzrokuju gašenje reaktora.

U kompleksu se inače nalazi nuklearni reaktor snage pet megavati, koji proizvodi plutonijum za oružje, a dodaje se da Pjongjang može da napravi jednu plutonijumsku nuklearnu bombu ponovnom preradom šipki potrošenog goriva iz reaktora.

Ipak, dodaje se da se na snimcima napravljenim pre dva dana vidi da se voda povukla.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track