Najnovije vesti

RUSI SE HVALE VAKCINOM PROTIV KORONE, ALI EVO ŠTA KAŽU NJIHOVI LEKARI: Istraživanje nije baš pohvalno
Foto: EPA/RDIF HANDOUT

prestiž pre bezbednosti?

RUSI SE HVALE VAKCINOM PROTIV KORONE, ALI EVO ŠTA KAŽU NJIHOVI LEKARI: Istraživanje nije baš pohvalno

Planeta

Većina ruskih lekara ne bi se vakcinisala novom ruskom vakcinom za covid-19 zbog nedostatka pouzdanih podataka i neuobičajeno brzog postupka odobrenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 3000 medicinskih radnika.

Rusija je najavila da će prva vakcina protiv koronavirusa na svetu biti spremna za upotrebu krajem avgusta, a da će ga među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti lekari.

Vakcina Sputnik V, nazvana prema prvom satelitu koji je Sovjetski savez lansirao 1957, tek treba da prođe završnu fazu ispitivanja, a neki naučnici strahuju da je Rusija spremna da žrtvuje sigurnost radi prestiža.

foto: EPA/RDIF HANDOUT

Anketa u kojoj je učestvovalo 3040 lekara pokazala je da 52 odsto nije spremno da primi vakcinu, a 24,4 odsto se slaže sa vakcinacijom.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučila vakcinu pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dele brojni Rusi koji kažu da se boje da prime vakcinu, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivisana ljubomorom.

foto: EPA/RDIF HANDOUT

Ruska vakcina biće odobrena pre uobičajenih ispitivanja na hiljadama ljudi, poznatih kao faza III. Ta faza je ključna da bi vakcina dobila zeleno svetlo regulatora.

Ruski predsednik Vladimir Putin je stvrdio da je vakcina, koju je razvio moskovski institut Gamaleja, sigurna i da ga je već primila njegova ćerka.

Ministar zdravlja Mihail Muraško odbacio je kritike da je vakcina nesigurna kao "neosnovane".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...