Najnovije vesti

ŠTA HITLEROVE PUŠKE RADE U SIRIJI: Evo kako je prethodnik AK-47 završio u rukama pobunjenika! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

opasno

ŠTA HITLEROVE PUŠKE RADE U SIRIJI: Evo kako je prethodnik AK-47 završio u rukama pobunjenika! (VIDEO)

Planeta

Uprkos ograničenom uticaju na bojišta Drugog svetskog rata, Šturmgever je već legenda po tome što je prva uspešna, masovno proizvedena „jurišna puška“.

Četiri godine je to oružje široko fotografisano i snimljeno u borbi sa sirijskim pobunjeničkim frakcijama, uključujući Islamsku državu i kurdske borce. Međutim, do 2017. godine municija je postala toliko oskudna da je vrednost oružja na crnom tržištu u Siriji pala i njena upotreba sve ređa.

Pobunjenici Slobodne sirijske vojske 2012. godine objavili su video u kojem su otkrili gomilu sa oko 5.000 pušaka. Iako nije neuobičajena epizoda u građanskom ratu, a zatim u ranim fazama, ono što je zaista bilo bizarno je da su pobunjenici otkrili predmemoriju Sturmgevehra 44 - jurišnu pušku koju je nacistička Nemačka dizajnirala sedamdeset godina ranije.

Kako se oružje proizvedeno tek u poslednjim godinama Drugog svetskog rata počelo pojavljivati u građanskom ratu na Bliskom istoku sedamdeset godina kasnije?

Uprkos ograničenom uticaju na bojišta Drugog svetskog rata, Šturmgever je već legenda po tome što je prva uspešna, masovno proizvedena „jurišna puška“ - oružje sposobno za precizne pojedinačne pucnje na velikoj udaljenosti i smrtonosne automatske rakete na kraćem dometu.

Standardno pešadijsko oružje tokom Drugog svetskog rata bila je puška, dugotrajno glomazno oružje. Koristili su puške sa snažnim mecima koje su ostale precizne na velikim daljinama. Međutim, vođama pešadijskih odreda često su bili dodeljeni pištolji.

Koristeći zakrivljeni okvir za 30 metaka StG-43 je mogao postići cikličku stopu preko petsto krugova u minuti. Dok je rafalna vatra obično netačna, efikasnija je i u suzbijanju protivnika, sprečavajući ih da pucaju . Ova sposobnost pružanja prikrivajuće vatre prilikom napada neprijateljskog položaja na njegovo proglašavanje puškom "Sturm" ("oluja" ili "napad").

Nemačka je uspela da izbaci preko 426,00 StG-44 od 4 miliona planiranih pre njegovog poraza. Prvobitno dodeljeni elitnim jedinicama, StG-44 su se sve češće isporučivali vojskama niske kvalitete Volksturm u nadi da će povećana vatrena snaga suprotstaviti inferiornom treningu i fizičkoj spremi. Dakle, iako je oružje dobro funkcionisalo, njegov uticaj na bojnom polju bio je neizbežno ograničen.

Međutim, komunistička policija i vojska Istočne Nemačke nastavili su da koriste MP-43 do 1962. godine sve dok ih nisu zamenili AK-47, SKS karabinama i PPsH poluatomatima.

Jugoslavija je takođe koristila MP-43 sa odabranim jedinicama, a njeni naslednici nastavljaju vrlo ograničenu proizvodnju retke municije 7,92 × 33 milimetara. A oružje je samo malo modifikovano da bi se pojavilo kao pobunjenički naučno-fantastični blasteri u zimi u filmu "Imperija uzvraća udarac".

Ovo nas dovodi do pobunjenika u stvarnom životu koji danas koriste StG-44 u Siriji. Pošto je Istočna Nemačka počela da prima novo naoružanje od Sovjetskog Saveza, prodala je 4.500 svojih svojih jurišnih jurišnih pušaka iz Drugog svetskog rata u Siriju 1964. godine, zajedno sa municijom, rađenom pod relativnom tajnošću. Nakon toga usledile su dodatne pošiljke u Siriju i palestinske militantne grupe, koje su takođe uključivale tenkove T-34 i mitraljeze PPsH-41.

Istočna Nemačka teško da je bila sama u prodaji bivšeg nacističkog naoružanja na Bliskom Istoku, a naročito ne prodaje nemačkih pušaka. Genocidni režim Trećeg rajha široko je koristio fabrike robovske radne snage, posebno u okupiranoj Čehoslovačkoj. Nakon toga, Česi nisu samo izvozili nacističko oružje koje su imali pri ruci, već su čak i proizvodili sopstvene verzije i za domaću službu i za izvoz.

Izuzetne izraelske odbrambene snage prihvatile su i češku varijantu čuvenog lovca Messerschmitt 109, koji se lako kvario. Četvoro njih izvršilo je skoro katastrofalnu obrušavanje na egipatsku kolonu napredujući u Tel Avivu, koja je ipak spasila novorođenu jevrejsku državu zaustavivši napad.

Kasnije su Česi počeli izvoziti srednje tenkove Pancer IV i lovce tenkova Jagdpanzer IV u Siriju koji su tokom 60-tih godina videli upotrebu protiv Izraela. Česi su takođe izvezli 10.000 pušaka, uključujući StG-44, zajedno sa 500.000 metaka - za koje je Sirija do 1990. još uvek morala da plati 900 miliona dolara.

Kako je Sirija nabavila potpuniji inventar oružja iz vremena hladnog rata i retka municija 7,92 × 33 milimetara porasla, oružje su na kraju stavljene u dugoročno skladištenje - tako su 2012. godine pale u ruke sirijskih pobunjenika. .

Četiri godine oružje je široko fotografirano i snimljeno u borbi sa sirijskim pobunjeničkim frakcijama, uključujući ISIS i kurdske borce. Međutim, do 2017. godine municija je postala toliko oskudna da je vrijednost oružja na crnom tržištu u Siriji propala i njeni nastupi su postajali sve ređi.

Stoga se nadamo da zatvara završno poglavlje o borbenom korišćenju oružja koje i dalje utiče na to kako se ratovi vode do danas.

Kurir.rs  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...