AMERIČKI STRUČNJACI BRUTALNO O RUSKOJ VAKCINI: To ne bi dali ni majmunima, a ne ljudima (VIDEO)
Foto: Profimedia

opasno

AMERIČKI STRUČNJACI BRUTALNO O RUSKOJ VAKCINI: To ne bi dali ni majmunima, a ne ljudima (VIDEO)

Planeta -

„Trenutno nemamo dovoljno informacija za donošenje presude“ kaže viši savetnik generalnog direktora SZO Brus Ejlvard o ruskoj vakcini.

„Trenutno razgovaramo sa Rusijom da dobijemo dodatne informacije kako bismo razumeli status tog proizvoda, sprovedena ispitivanja i zatim koji bi mogli biti sledeći koraci.“

U izveštaju se napominje da je predsednik Putin odobrio vakcinu ranije ove nedelje, tvrdeći da imunizacija štiti ljude do dve godine, a da ne ponudi bilo kakve naučne dokaze. Nijedan stvarni naučnik nigde nije pružio procenu dužine imuniteta COVID-19 koju vakcina može da pruži, jer je virus previše nov da bi neko mogao da shvati odgovor.

SZO i njeni partneri uključili su devet eksperimentalnih lekova COVID-19 koji su u naprednom testiranju u svojoj Covak inicijativi. To je mehanizam ulaganja SZO ohrabruje zemlje da se pridruže kako bi mogle da dobiju rani pristup vakcinama. Pomoću ove inicijative biće prikupljena i sredstva za zemlje u razvoju.

Zasebno, CNN prenosi da je Rusija ponudila da pomogne SAD njihovim vakcinama, a Amerika je rekla da ne.

Ruski zvaničnici rekli su da su ponudili „neviđenu saradnju“ sa operativnim Vorp Spidom, ali „SAD trenutno nisu otvorene“ za ruski medicinski napredak. "Postoji opšti osećaj nepoverenja Rusije sa američke strane, i verujemo da se tehnologije - uključujući vakcinu, testiranje i lečenje - ne usvajaju u SAD zbog tog nepoverenja", rekao je visoki zvaničnik.

Predsednik Tramp obavešten je o ruskoj vakcini, izjavila je u četvrtak sekretarica za štampu Bele kuće Kajli Mekenani. Dodala je da američke vakcine prolaze kroz "rigorozne" faze 3 ispitivanja i moraju se držati mnogo viših standarda. Ruska vakcina smatra se napola pečenom da je SAD nikada nisu zanimale, rekli su američki zvaničnici za CNN. „Nema šanse da u SAD-u neko to pokuša (ruska vakcina) na majmunima, a kamoli ljudima“, rekla je osoba.

Ruski zvaničnici su takođe rekli da je Rusija otvorena za puštanje američkih kompanija da proizvode rusku vakcinu u SAD. Rekli su da su neke američke kompanije zainteresovane za drogu, bez otkrivanja imena.

Nakon odbijanja, ruski izvori su rekli da bi Vašington trebalo da "ozbiljno razmotri usvajanje" vakcine. "Ako se naša vakcina pokaže kao jedna od najefikasnijih, postaviće se pitanja zašto SAD nisu dublje istraživale ovu opciju, zašto je politika dobila pristup pristupa vakcini", rekao je ruski zvaničnik.

Dok se liči na pandemijsku parodiju, SAD imaju stvarne zabrinutosti za rusku vakcinu jer ne postoje dokazi koji bi mogli dokazati kako lek deluje. „Sada u Rusiji imaju dovoljno obolelih da bi mogli da sprovedu klinička ispitivanja, ali čini se da to nisu radili u dovoljno velikim razmerama“, rekao je savetnik američke vlade. „Nije bilo eksperimenata sa ovom vakcinom. Oni su premalo radili na ljudima da bi odlučili da li će to raditi u većem obimu. Govorimo o potpuno neadekvatnim podacima o sigurnosti. "

Bivši visoki zvaničnik američke administracije rekao je da je ruska vakcina „šala“, te da je ni SZO ne uzima previše ozbiljno. Isti izvor rekao je da je Kina bliža pobedi u trci sa vakcinama, jer se ta država drži istih protokola kao i zapadne zemlje. „Kina jako želi da se pridruži svetu normalnog reagovanja i regulacije i to pokušavaju da urade“, rekla je ta osoba.

Za razliku od Rusije, Kina je podelila podatke o istraživanju vakcine za nekoliko kandidata, pokazujući eksperimentalni lek koji je bio efikasan kako je bilo predviđeno u prvim fazama testova. Kineski zvaničnici su takođe rekli da zemlja razmatra davanje vakcina nekim ljudima pre nego što su rezultati faze tri spremni.

Kurir.rs/BGR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track