PRVI GOVOR BAJDENOVE POTPREDSEDNICE PREPUN LAŽI: Kamala Haris hoće u Belu kuću, a nije proverila ni osnovne činjenice!
Foto: EPA-EFE/BIDEN HARRIS CAMPAIGN / HANDOUT

sramota

PRVI GOVOR BAJDENOVE POTPREDSEDNICE PREPUN LAŽI: Kamala Haris hoće u Belu kuću, a nije proverila ni osnovne činjenice!

Planeta -

U svom prvom govoru otkad je Džo Bajden odabrao za svoju kandidatkinju za potpredsednika, senatorka Kamala Haris ispričala je više laži.

"Predsednikovo loše upravljanje pandemijom dovelo nas je u najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije", rekao je Haris.

Lažno. Pandemija i s njom povezana blokada, a ne predsednik, odgovorni su za ekonomsku kontrakciju. Donald Trmp nije predsednik zone eura, koja je pretrpjela još goru ekonomsku kontrakciju u drugom kvartalu: minus 40,3 posto, na godišnjem nivou, u odnosu na minus 32,9 posto u SAD-u. Velika Britanija pretrpela pad od 59,8 odsto, takođe na godišnjem nivou.

Donald Tramp nije premijer Ujedinjenog Kraljevstva. Američka ekonomija je u drugom kvartalu bila nešto bolja nego u Nemačkoj. I upitno je uporediti trenutnu krizu sa Velikom depresijom, koja nije bila samo duboka, nego je trajala više od jedne decenije. Amerika je u julu dodala 1,8 miliona radnih mesta, a Goldman Saks predviđa rast BDP-a od 25 procenata (godišnje) u tekućem trećem kvartalu, što bi značilo kraj američke recesije posle dva kvartala.

"Pogledajte samo gde su nas (Tramp i Majk Pense) doveli. . . . Milioni dece koja se ne mogu vratiti u školu ”, rekala je Harisova.

Pogrešno. Nije odluka Donalda Trampa da li će se deca vratiti u školu, jer savezna vlada ne vodi škole, već je on pozvao škole da se ponovo otvore. Primarni razlog zbog kojeg se deca ne mogu vratiti u školu je protivljenje nastavničkih sindikata. Drugi najveći učiteljski savez preti štrajkom ako se škole ponovo otvore.

"Pre šest godina imali smo drugačiju zdravstvenu krizu", rekla je Harisova. „Zvali su ga Ebola. Svi se sećamo te pandemije. "

Netačno. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ebola je bila epidemija, a ne pandemija.

"Ovaj virus je pogodio skoro svaku zemlju", rekla je Harisova. „Ali postoji razlog što je pogodio Ameriku gori nego bilo koji drugi napredni narod. To je zbog Trampovog neuspeha da to shvati ozbiljno. "

Pogrešno. Nekoliko naprednih nacija pretrpelo je više smrtnih slučajeva na milion stanovnika u odnosu na SAD: Belgija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija, Italija, Švedska. Donald Tramp nije zadužen za nijednu od ovih zemalja.

Kurir.rs/National Review

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja