BAHATI TURISTI: Zbog selfija u Pompeji ugrozila 2.000 g. staru zgradu! Sad mora PAPRENO da plati a preti joj i zatvor!
Foto: EPA / CESARE ABBATE

briga je za istoriju

BAHATI TURISTI: Zbog selfija u Pompeji ugrozila 2.000 g. staru zgradu! Sad mora PAPRENO da plati a preti joj i zatvor!

Planeta -

Turistkinji koja se popela na krov centralnih termi, u ruševinama antičkog grada Pompeji preti kazna od 3.000 evra i zatvor

Žena se popela se na krov termi da bi napravila selfi, a nju je u međuvremenu fotografisao drugi turista, objavio na drustvenim mrežama, što je izazvalo burne reakcije i proteste.

Pokrenuta je istraga, žena je identifikovana, ali će istraga utvrditi i čiji je propust omogućio da se osobe mogu popeti na krov konstrukcije strare dve hiljade godina.

Prema pravilima grada muzeja Pompeja osobe ne smeju da se penju, naslanjaju niti da sede na ostatcima kuća, zidovova ili bilo kojih konstrukcija niti smeju da ponesu kamenčić iz grada muzeja.

foto: EPA / CESARE ABBATE

Ova pravila važe u svim muzejima i arheoloskim parkovima u Italiji.

Žena na krovu termi u Pompeji je drugi slučaj turista, u zadnjih 15 dana, koji se u muzejijma, arheoloskim parkovima, galerijama i sličnim istorijskim mestima, ponašaju kao "slon u staklarskoj radnji".

Početkom avgusta austrijski turista je, da ni naparvio sefli, seo na originalnu skulpturu od gipsa Antonia Kanove, i slomio prste na nozi skulpture.

Sigurnosne kamere su snimile austrijskog turistu, vidi se da je shvatio šta je uradio, brzo je pobegao sa mesta, ali je idientifikovan kao deo grupe turista koji su posetili muzej. Austrijski turista je priznao delo i prihvatio da plati odštetu.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / CESARE ABBATE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja