REAKCIJE EVROPE NA STANJE U BELORUSIJI: Britanija ne prihvata ishod izbora, Štajnmajer pozvao vojsku da ne bude nasilna
Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

napeto

REAKCIJE EVROPE NA STANJE U BELORUSIJI: Britanija ne prihvata ishod izbora, Štajnmajer pozvao vojsku da ne bude nasilna

Planeta -

Velika Britanije ne prihvata rezultate predsedničkih izbora u Belorusiji i namerava da kazni odgovorne za gušenje demonstracija protiv aktuelnog predsednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je danas šef britanske diplomatije Dominik Rab.

"Velika Britanija ne prihvata rezultate. Hitno nam je potrebna nezavisna istraga OEBS-a o propustima zbog kojih ovi izbori nisu pošteni, kao i istraga o strašnoj represiji koja je usledila", saopštio je britanski ministar spoljnih poslova.

Rab je istakao da će "Velika Britanija raditi sa medjunarodnim partnerima kako bi bili sankcionisani ogovorni i kako bi odgovarali beloruski zvaničnici".

Kao odgovor na pogoršanje krize, EU je u petak odobrila uvodjenje sankcija beloruskim zvaničnicima zbog represije i izborne kradje.

London je takodje osudio "nasilje kome su pribegle beloruske vlasti kako bi ugušile mirne demonstracije koje su usledile nakon izborne prevare".

Opoziciona kandidatkinja na predsedničkim izborima u Belorusiji Svetlana Tihanovska izrazila je danas spremnost da vodi zemlju, dan nakon jednog od najvećih opozicionih protesta u istoriji zemlje na kojem se više desetina hiljada ljudi okupilo u Minsku zahtevajući odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka.

Tihanovska je osudila masovnu kradju na izborima 9. avgusta na kojima je, prema zvaničnim podacima, osvojila 10 odsto glasova, a aktuelni šef države 80 odsto.

Ona je početkom prošle nedelje pobegla u Litvaniju zbog pritisaka kojima je bila izložena.

ŠTAJNMAJER POZVAO BELORUSKU VOJSKU DA NE BUDE NASILNA

Nemački predsednik Frank Valter Štajnmajer pozvao je danas vojsku u Belorusiji da ne bude nasilna prema demonstrantima koji protestuju protiv, kako je rekao, lažiranih predsedničkih izbora.

"Pozivam belorusku vojsku da ne čini greh protiv svog naroda koristeći silu", rekao je Štajnmajer, prenosi Rojters.

On je rekao da poštuje hrabrost demonstranata i pozvao beloruskog predsenika Aleksandra Lukašenka da pristane na dijalog sa njima jer, kako je naveo, "Belorusi zaslužuju solidarnost i podršku".

LUKAŠENKO: VLAST SE MENJA KROZ USTAV, A ONE KROZ ULIČNE PROTESTE

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je važno da se vlast menja kroz ustavne procese, a ne ulične proteste.

"Ne možemo predati ustav 'nikome', jer bi to dovelo do problema", rekao je Lukašenko, a prenose ukrajinski mediji.

Lukašenko je rekao da je spreman da podeli vlast, ali ne kroz ulične proteste i dodao da se trenutno radi na ustavnim promenama koje će preraspodeliti vlast, prenosi Tas s.

On je to rekao prilikom obilaska fabrike za izradu traktorskih guma, dok su se ispred fabrike okupili demonstranti koji su tražili njegovu ostavku.

Kurir.rs/Beta/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track