TRIBUNAL U HOLANDIJI: Hezbolah nije kriv za ubistvo libanskog premijera Haririja!
Foto: EPA / KOEN VAN WEEL

bombaški napad 2005. godine

TRIBUNAL U HOLANDIJI: Hezbolah nije kriv za ubistvo libanskog premijera Haririja!

Planeta -

Specijalni sud za Liban u Holandiji došao je do zaključka da ne postoje dokazi da je šiitska proiranska paravojna organizacija Hezbolah bila umešana u bombaški napad iz 2005. godine, u kojem je ubijen bivši libanski premijer Rafik Hariri.

Specijalni sud za Liban izrekao je presudu na suđenju četvorici pripadnika organizacije Hezbolah koji su optuženi za zaveru za ubistvo Haririja i još 21 osobe, prenosi agencija Rojters.

Sud je mišljenja da su Sirija i Hezbolah možda imali motiva za ubistvo bivšeg libanskog premijera i njegovih političkih saveznika, ali ne postoje dokazi koji bi govorili u prilog tome, rekao je sudija Dejvid Re čitajući sažetak presude.

foto: Epa / Piroschka van de Wouw / Pool

Prvooptuženi na suđenju četvorici pripadnika Hezbolaha, optuženih za kovanje zavere s ciljem da se likvidira bivši libanski premijer Rafik al-Hariri, bio je pripadnik proiranske, šiitske organizacije Hezbolah i koristio je mobilni telefon koji je tužilaštvo označilo kao ključno sredstvo komunikacije tokom napada, saopšteno je iz suda.

Sudija specijalnog suda za Liban, Mišlin Bredi, kazala je da "izvan razumne sumnje" postoje dokazi koji nedvosmisleno potvrđuje da je Salim Džamil Ajaš koristio predmetni telefon, stoji u obimnom obrazloženju presude, prenosi Rojters.

foto: Epa / Piroschka van de Wouw / Pool

"Ovaj dokaz takođe potvrđuje da je Ajaš bio povezan sa Hezbolahom", navela je sudija Bredi.

Ajaš je, između ostalog, optužen i za teroristički napad i ubistvo, ali sudsko veće još nije donelo odluku da li je on kriv ili nevin.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / KOEN VAN WEEL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track