OTKRIVEN PODZEMNI KINESKI ZID: Moćna mreža tunela stara hiljade godina, evo koje udarno oružje krije i danas! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

istorija

OTKRIVEN PODZEMNI KINESKI ZID: Moćna mreža tunela stara hiljade godina, evo koje udarno oružje krije i danas! (VIDEO)

Planeta -

Dinastija Song (960AD-1127AD) borila se 200 godina s dinastijama Liao i Jin, kojima su u to vreme vladale manjine kineskih severnih teritorija, Hitani i Jurčeni.

Bojno polje bilo je beskrajno ravno tlo, bez planina ili reka koje bi se mogle iskoristiti za odbranu od napada, ali njihova tajna otkrivena je pre više od pola veka, kada su meštani sela Jongking, Hebei, doživeli veliku poplavu. Seljani su trčali za svojim životom kada se tok poplave odjednom preusmerio i katastrofa je sprečena - otkrivajući niz podzemnih prolaza koji se prostiru na više od 300 kvadratnih kilometara.

Stručnjaci u Kini otkrili su da su drevni ratni tuneli Jongking bili široko rasprostranjeni i činili su deo velike gradnje koja se koristila za smeštaj trupa za vreme rata.

Struktura pećina bila je komplikovana i posedovala je napredne vojne objekte poput kamufliranih izlaza, pokrova i zaključavanja kapija.

U novije vreme, u planinskim predelima Hebeija otkriveno je postojanje moderne mreže tunela „Veliki zid“.

Sistem tunela lavirinta izgradio je inženjerski odsek artiljerije 1985. godine za prikrivanje, mobilizaciju i primenu rastućeg kineskog arsenala nuklearnog oružja.

Na nacionalnoj televiziji prvi put je otkriven 2006. godine, očigledno kao reakcija na tvrdnje nekih američkih stručnjaka, koji su rekli da Kineska narodna oslobodilačka armija (PLA) nema kredibilnu sposobnost „drugog udara“.

Bilo je istaknutih diskusija o veličini nuklearnog arsenala u Kini, nakon što je studiju objavio profesor sa Univerziteta Georgetovn Phillip Karber 2012. godine.

Studija, „Strateške implikacije Kineskog podzemnog Velikog zida“, sugerisala je da bi tuneli mogli sakriti čak 3.000 komada nuklearnog oružja.

Karber bio je vodeći strateg nacionalne sigurnosti tokom hladnog rata i ta je brojka bila mnogostruko veća od procjene stručnjaka za kontrolu oružja u američkim obavještajnim podacima.

U izveštaju, Karber je rekao da "kineska vojna kultura ima dugo vrednovanje obrambenog utvrđenja i tuneliranja", pominjući drevne ratne prolaze Jongking kao samo jedan od sedam "podzemnih velikih zidina" koji su inspirisali najnoviji projekat.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track