OGLASIO SE KREMLJ O NAVALJNOM: Najbolji lekari čine sve što mogu
Foto: Fonet/AP

drama u omsku

OGLASIO SE KREMLJ O NAVALJNOM: Najbolji lekari čine sve što mogu

Planeta -

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su iz medija saznali da je opozicionar Aleksej Navaljni u teškom stanju i istakao da najbolji lekari čine sve što je neophodno.

„U Omsku su angažovani najbolji lekari. Koliko nam je poznato iz medija, oni koriste metode telemedicine i konsultuju se sa stručnjacima u Moskvi“, rekao je Peskov.

On je pozvao da se ne spekuliše o uzrocima bolesti Navaljnog, nego da se sačekaju rezultati analiza.

foto: AP/Alexander Zemlianichenko

„Koliko znamo, još nisu stigli rezultati analiza. Zato su sve pretpostavke samo pretpostavke. Prosto treba sačekati rezultate analiza. I ako je bilo trovanje, da se vidi čime. Mislim da lekari rade sve moguće i neophodno. Osim toga, oni otvoreno dele informacije o tome“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li je Kremlj upućen u to da je Navaljni možda otrovan halucinogenom.

Peskov je dodao da će, ukoliko bude potrebe da se Navaljni leči u inostranstvu, razmotriti operativno taj zahtev.

„Ako se obrate Kremlju ili Ministarstvu zdravlja, ili bilo kom odeljenju, mi ćemo biti spremni da veoma operativno razmotrimo takve zahteve, ako ih bude“, dodao je portparol ruskog predsednika.

foto: EPA/MAXIM KARLAYEV

On je dodao da Kremlj Navaljnom želi da što pre ozdravi.

Zdravstveno stanje ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je hitno hospitalizovan u Omsku – stabilno je, što je dobar znak, saopštio je zamenik glavnog lekara u bolnici u Omsku Anatolij Kaliničenko.

Lekar je dodao da je do sada Navaljnom urađeno nekoliko analiza.

Kaliničenko je dodao da u bolnici postoji specijalizovani centar za lečenje takvih pacijenata.

foto: EPA/MAXIM KARLAYEV

Na pitanje novinara, da li je Navaljni u životnoj opasnosti, lekar je odgovorio da je pacijent uvek u nekoj opasnosti dok ga ne otpuste iz bolnice.

Portparol Ministarstva zdravlja Omske oblasti je saopštio da se ne razmatra pitanje transporta Navaljnog iz Omska u neku drugu bolnicu.

Oni su naglasili da se najbolji stručnjaci u zemlji mogu uključiti zbog konsultacija o stanju Navaljnog, ali da to trenutno nije potrebno.

Regionalno Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je Navaljni u komi i da je priključen na respirator.

foto: AP / Pavel Golovkin

Podsetimo, Aleksej Navaljni je osnivač Fonda za borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde Rusije je 9. oktobra unelo Fond za borbu protiv korupcije na spisak Nevladinih organizacija - stranih agenata. Prema podacima Ministarstva, Fond se bavi političkim aktivnostima, a finansira se iz inostranstva. Prema istrazi, od januara 2016. godine do decembra 2018. osobe koje su zaposlene u Fondu dobile su veliku sumu novca u rubljama i stranoj valuti, a sredstva su stečena na nezakonit način.

Protiv Alekseja i njegovog brata Olega 2012. godine je pokrenut krivični postupak zbog pronevere velikog iznosa novca kompanije „Iv Roše“. Dve godine kasnije sud ih je proglasio krivima. Aleksej Navaljni je dobio uslovnu kaznu, a njegov brat je izdržavao kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godine. Oni nisu priznali krivicu.

U decembru 2016. godine Navaljni je objavio da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. godine, ali je Ruska centralna izborna komisija zabranila da učestvuje zbog prethodnih osuđivanja za krivična dela.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track