Najnovije vesti

NOVO OTKRIĆE AMERIČKIH NAUČNIKA: Na smanjenje prenosa korona virusa i smrtnost utiče JEDNA STVAR
Foto: Zorana Jevtić

NOVO OTKRIĆE AMERIČKIH NAUČNIKA: Na smanjenje prenosa korona virusa i smrtnost utiče JEDNA STVAR

Planeta

Dok se ceo svet sprema za jesenji talas pandemije Kovid-19, a naučnici širom sveta rade na rešenju, revolucionalno otkriće stiglo je iz Amerike o metodama smanjenja prenosa virusa i smrtnosti i to samo zahvaljujući jednom moćnom elementu.

Dr Geri Voren (Garry Warren), glavni istraživač prestižne američke kompanije SAIC u svom radu “Unos joda za smanjenje prenosa kovida-19 i smrtnosti od Covida-19” objavljenom u publikaciji “Risrč gejt” (Research Gate), ukazao je da dnevni unos maksimalno preporučenih količina joda dovodi do apoptoze- ćelijske smrti ćelija zaraženih virusom, sprečavajući njegovo dalje širenje.

Verujete li američkim naučnicima?

Dnevnim unosom od 1,5 do 2,4 miligrama po osobi (u zavisnosti od telesne težine), kako je ustanovljeno, pojačava se spremnost organizma za borbu protiv kovida-19. Što više ljudi podigne unos joda na maksimalno preporučeni nivo, značajno se smanjuje mogućnost prenosa kovida-19, a samim tim i smrtnost.

Tajland, Filipini i Vijetnam su već počeli da koriste jod za specifičnu dodatnu zaštitu medicinskog osoblja pored neizbežnih maski, skafandera i rukavica. Joda najviše ima u algama, morskoh ribi i kuhinjskoj soli.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...