LAVROV: Nemoguće dokazati da Lukašenko nije pobedio! Pritisak na Tihanovsku se vidi u čestim obraćanjima na engleskom!
Foto: Profimedia / Sputnik

kriza u belorusiji

LAVROV: Nemoguće dokazati da Lukašenko nije pobedio! Pritisak na Tihanovsku se vidi u čestim obraćanjima na engleskom!

Planeta -

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas da bi bilo nemoguće dokazati da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije pobednik predsedničkih izbora koji su 9. avgusta održani u toj zemlji, imajući u vidu odsustvo međunarodnih posmatrača tokom tih izbora.

Prenoseći izveštaje ruskih novinskih agencija, Rojters navodi da je Lavrov pozvao na pokretanje istinski širokog nacionalnog dijaloga u Belorusiji, u kojoj su, posle navoda o izbornoj krađi, pre dve sedmice izbili masovni protesti i nemiri.

Rusija veruje da je ustavna reforma u Belorusiji izvodljivo rešenje za političku krizu u kojoj se nalazi ta zemlja, rekao je Lavrov, koji je takođe istakao da Moskva smatra da se situacija u Belorusiji sada smiruje.

foto: EPA / STR

Lavrov je optužio pripadnike beloruske opozicije koji su napustili svoju zemlju po izbijanju protesta da žele "krvoproliće", i dodao da se opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja je prebegla u Litvaniju, našla "pod pritiskom" i nedavno počela da učestalije daje izjave na engleskom jeziku.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: Profimedia / Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track