Najnovije vesti

HOĆE DA SE ZAŠTITE OD ZARAZE: Japanci dizajnirali vrata za toalete u avionu koja se otvaraju laktom (VIDEO)
Foto: Profimedia

sve zbog pandemije

HOĆE DA SE ZAŠTITE OD ZARAZE: Japanci dizajnirali vrata za toalete u avionu koja se otvaraju laktom (VIDEO)

Planeta

Toaleti u avionima su mesta na kojima se putnici najmanje žele da se zadržavaju, pogotovo sada dok traje pandemija, pa je tako japanska aviokompanija "All Nippon Airways" (ANA) zbog toga dizajnirala vrata koja se otvaraju laktom.

BBC piše da japanska aviokompanija ANA toalet u avionu pokušava da pretvori u WC čija bi se vrata mogla otvoriti, ali i zatvoriti laktom. Trenutno radi na prikupljanju povratne informacije kako bi odlučila da li će implementirati navedeni sistem.

Iz kompanije su istakli da je dizajn tek u fazi testiranja, a kvaka koja se može otvoriti laktom prvi put je testirana na aerodromu Haneda sredinom juna.

Tu su dve različite komponente mehanizma za zaključavanje koji je zajednički razvijen s aviokompanijom Jamco. Prva uključuje kliznu bravu koja korisniku omogućava zaključavanje ili otključavanje vrata iznutra. Druga omogućava korisniku da otvori vrata kako bi mogao da izađe.

Iz japanske aviokompanije su takođe potvrdili da su već neki njihovi avioni opremljeni i sa česmama na senzor. Na početku su istraživali mogućnost otvaranja vrata stopalom, ali to su odlučili da ukinu zbog sigurnosnih razloga poput turbulencija kako putnici ne bi izgubili ravnotežu.

Kompanija za avionsku tehniku "Haeco Americas" trenutno razvija i način otvaranja vrata kupatila pomoću senzora.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...