SVEDOČENJA DEMONSTRANATA U BELORUSIJI O PREMLAĆIVANJU: Krv je prskala po podu i zidovima, vrištanje se čulo celu noć
Foto: Profimedia/Sergei GAPON/AFP

BRUTALNOST POLICIJE

SVEDOČENJA DEMONSTRANATA U BELORUSIJI O PREMLAĆIVANJU: Krv je prskala po podu i zidovima, vrištanje se čulo celu noć

Planeta -

Mnogi demonstranti u Belorusiji su završavali u pritvorima zbog protesta u Minsku. Nakon izlaska najčešće svedoče o brutalnom premlaćivanju koje dožive.

U Belorusiji postoji tajna služba koja se zove KGB. Činjenica da je služba još uvek poznata po sovjetskom imenu govori mnogo i o njihovom načinu rada. SkyNews kroz svedočenja demonstranata i njihove primere piše da nakon protesta oni možda stignu kući bezbedno, ali da to ne znači i da njihovo prisustvo nije primećeno i zabeleženo.

Belorusi su odrasli sa saznanjem da ih tajne službe prate, ali je celu državu ipak uspela da zapanji brutalnost policije i zatvorskih čuvara.

U subotu je u šumi sa znakovima premlaćivanja pronađeno telo 28-godišnjaka čiji nestanak je prijavljen nakon protesta. Direktor muzeja vojne istorije koji je odbio da odobri izborni protokol kojim je Aleksandar Lukašenko proglašen za pobednika na predsedničkim izborima je pronađen mrtav nekoliko dana ranije.

Tokom tri sedmice protesta je pritvoreno više od 7.000 ljudi, mnogi koji su izašli pričaju o premlaćivanju koje su doživeli, a toga nisu bile pošteđene ni žene.

Aljona Šerbinskaja je 33-godišnjakinja koju je pretukla ženska zatvorska straža, nakon pritvora provela je u bolnici sedam dana gde se oporavljala od unutrašnjih povreda.

Ona prepričava situaciju iz pritvora, kaže da su postrojavali žene i udarale ih u stomak i noge, no da je muškarcima bilo još gore.

"Oko 20 muškaraca potpuno golih je klečalo na kolenima sa rukama iza leđa, a krv je od udaraca prskala svuda oko njih, po podu i zidovima. U našim ćelijama smo mogli čuti kako ih izvlače i prebijaju, a oni bi molili mučitelje da prestanu. Vrištanje se moglo čuti po celu noć", rekla je Šerbinskaja.

foto: Profimedia/Sergei GAPON/AFP

Ono što je ona čula, zabrinuta rodbina je navodno snimala ispred zatvora pa su se audiosnimci proširili društvenim mrežama. Demonstranti bi na protestima držali fotografije modrica s ciljem suočavanja Lukašenka sa onim što radi narodu. Međutim, on tvrdi da je većina tog materijala koji kruži na Internetu zapravo iscenirana.

Već tri sedmice u Belorusiji traju protesti protiv Lukašenkove vladavine koji je ove godine ponovo ubedljivo dobio predsedničke izbore. Demonstranti smatraju da su izbori pokradeni stoga traže njegovu ostavku, dok Lukašenko smatra da su oni koji protestuju strani plaćenici.

Isprva je optužio Rusiju da plaća demonstrante kako bi pravili nemir unutar Belorusije, no nakon što je Putin ponudio pomoć, Lukašenko prstom pokazuje na zapad ciljajući na to da SAD pokušava uneti nemir.

Kurir.rs/Klix.ba

Foto: Profimedia/Sergei GAPON/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja