SEVERNA KOREJA NA PREKRETNICI: Moćna partijska organizacija nije više pod Kimovom kontrolom! (VIDEO)
Foto: EPA / JORGE SILVA / POOL

mediji

SEVERNA KOREJA NA PREKRETNICI: Moćna partijska organizacija nije više pod Kimovom kontrolom! (VIDEO)

Planeta -

U vladajućim krugovima u Severnoj Koreji jača uticaj Kim Jo-džong, sestre severnokorejskog lidera Kim Džong Una, koja, kako tvrde južnokorejski zvaničnici, sada praktično rukovodi radom jednog od najznacajnijih političkih tela u Severnoj Koreji.

Kako navodi CNN, reč je o Odseku za organizaciju i usmeravanje u okviru severnokorejske vladajuće Radničke partije, a to telo zaduženo je za ideološku indoktrinaciju, organizaciju i postavljenja na političke funkcije u partiji, kao i za nadziranje lojalnosti njenih članova Kim Džong-unu.

Ukoliko su navodi južnokorejskih zvaničnika tačni, pozicija Kim Jo Džong, koja je i ranije važila za drugu najmoćniju osobu u Severnoj Koreji, sada je dodatno učvršćena.

Iako se promene u državnom i partijskom vrhu Severne Koreje ne obznanjuju javno, pretpostavlja se da je Kimova sestra na mesto šefa odseka postavljena početkom godine, na šta potencijalno ukazuje povećan obim njenih dužnosti, navodi CNN.

Južnokorejski ministar odbrane Džeong-Kjeong Du izjavio je da se čini da ona sada takođe ima značajnu ulogu u oblikovanju politike prema Južnoj Koreji i SAD, ali da, i pored toga, nema naznaka da slabi kontrola koju Kim Džong Un ima nad vlašću u svojoj zemlji.

Po rečima jednog južnokorejskog poslanika upućenog u dešavanja u Severnoj Koreji, Kim i dalje ima "apsolutnu vlast", navodi CNN.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track