Najnovije vesti

AMERIKA PRAZNIH ŠAKA: Kralj Bahreina jasno poručio da su za stvaranje Palestine, ništa od sporazuma sa Izraelom!
Foto: Profimedia / AFP

preokret

AMERIKA PRAZNIH ŠAKA: Kralj Bahreina jasno poručio da su za stvaranje Palestine, ništa od sporazuma sa Izraelom!

Planeta

Bahrein je danas saopštio da je posvećen stvaranju palestinske države, u razgovorima sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom, čime je indireknto odbacio njegova nastojanja da izvrši pritisak na arapske zemlje ne bi li brzo normalizovale odnose s Izraelom.

Pompeo je posetio prestonicu Bahreina, Manamu, u okviru bliskoistočne turneje u cilju da izgradi nove veze između jevrejske države i arapskog sveta posle sporazuma između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata kojem su posredovale SAD i smatra se istorijskim, a objavljen je 13.avgusta.

Kralj Bahreina Hamid bin Isa al Kalifa je saopštio da je rekao Pompeu da njegova zemlja ostaje posvećena Arapskoj mirovnoj inicijativi iz 2002. godine koja poziva na potpuno povlačenje Izraela s okupiranih teritorija osvojenih u Šestodnevnom ratu 1967. u zamenu za mir i potpunu normalizaciju odnosa. 

foto: Profimedia / AFP

"Kralj je naglasio važnost pojačanja napora da se okonča palestinsko izraelski sukob u skladu sa rešenjem (po modelu) dve države... osnivanju nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom", javila je zvanična Novinska agencija Bahrein (BNA).

Glavni diplomata SAD je izrazio nadu da će druge arapske zemlje slediti primer Emirata, treće arapske države, posle Egipta i Jordana, koja je pristala da normalizuje odnose s jevrejskom državom.

Manama, čiji kontakti s Izraelom datiraju iz 1990-tih godina, je prva zemlja Zaliva koja je pozdravila potez Emirata i očekivalo se da će ga prva slediti. 

Pompeo je sinoć doputavao u Bahrein iz Sudana, a prethodno je bio u Izraelu.

Sudan je takođe umanjio nade SAD u brzi napredak u normalizaciji odnosa s Izraelom, rekavši da prelazna vlada koja je zamenila autokratu Omara Bašira prošle godine i koja će vladati do izbora 2022, "nema mandat" da preduzme tako velik korak.

Bliski saveznik Bahreina je Saudijska Arabija pa se ne očekuje da Manama uspostavi zvanične odnose s Izraelom bez blagoslova Rijada ali može da odigra posredničku ulogu.

Saudijska Arabija odbija da normalizuje odnose s Izraelom dok se ne potpiše međunarodno priznati mirovni sporazum sa Palestincima, koji su potez Emirata označili kao "nož u ledja".

Kurir.rs / Beta,  Foto: Profimedia / AFP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...