SUDAR RUSKIH I AMERIČKIH TRUPA U SIRIJI: Posle kratkotrajnog sukoba deblji kraj izvukli vojnici SAD (VIDEO)
Foto: Tvitter/@RALee85

opasno

SUDAR RUSKIH I AMERIČKIH TRUPA U SIRIJI: Posle kratkotrajnog sukoba deblji kraj izvukli vojnici SAD (VIDEO)

Planeta -

Najmanje četvorica američkih vojnika povređena su nakon sukoba s ruskim trupama na severoistoku Sirije.

Kratki izveštaj ne daje okolnosti incidenta koji se, kako prenosi Politico, desio ove nedelje. Vojnici nisu pretrpeli ozbiljnije povrede, uglavnom blage udare i potres mozga, navodi se u izveštaju koji je sastavio Pentagon.

Potvrda incidenta dolazi nakon što su se na Tviteru ranije u sredu pojavile snimke bliskog sastanka američkih i ruskih snaga, na kojima se vidi kako se vozilo, koje navodno pripada ruskoj strani, srušilo u SAD, a sve pod nadzorom ruskog helikoptera u niskom letu. Pentagon nije potvrdio autentičnost ovih snimaka, ali u nacrtu izjave oni potvrđuju da je namerno došlo do vožnje Rusa u vozilu koje pripada „koaliciji“, odnosno američkim i savezničkim snagama u Siriji.

"Nekoliko ruskih vozila krenulo je u poteru za Amerikancima na nesiguran način, prema američkom Ministarstvu odbrane".

Iako je Donald Tramp naredio povlačenje američkih snaga iz Sirije, tamo se još uvijek nalazi oko 500 vojnika, uglavnom na sjeveroistoku države. Zajedno s protivnicima režima Bašara al-Asada, oni se bore protiv ostataka Islamske države, i iako ruske snage u savezu s Asadom deluju u neposrednoj blizini, uvek se vodilo računa da se izbjegnu bliski susreti između članova svetskih supersila.

Kako Politiko napominje, u poslednjih nekoliko meseci, Rusi su počeli da prodiru na sve veću teritoriju koju su prethodno kontrolisali Amerikanci, pokušavajući da ih istisnu iz te zemlje do kraja.

Iako je do sada bilo manjih incidenata, oni su bili izuzetno retki i samo jedan je bio nasilan. U pitanju je višesatna bitka koja se odigrala 2018. godine u kojoj su američki komandosi ubili pripadnika Asadovih snaga i ruskih plaćenika iz privatne kompanije Vagner group.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja