PREMIJER JAPANA PODNOSI OSTAVKU: Šinzo Abe napušta funkciju zbog zdravstvenog stanja
Foto: Profimedia

godinama ima probleme

PREMIJER JAPANA PODNOSI OSTAVKU: Šinzo Abe napušta funkciju zbog zdravstvenog stanja

Planeta -

Premijer Japana Šinzo Abe odlučio je da podnese ostavku zbog zdravstvenog stanja i tako ostavi nedovršene neke poslove koje je obećao građanima Japana.

Abe je u novembru 2019. godine postao premijer Japana sa najdužim mandatom u istoriji, ali je već u leto ove godine njegova popularnost značajno opala zbog upravljanja epidemijom kovida-19 i serije skandala u koje pre svega spada hapšenje bivšeg ministra pravde, prenosi Rojters.

Rojters saznaje iz izvora bliskog porodici japanskog premijera da je Abe prelomio da podnese ostavku zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Šinzo Abe prvi put je stupio na premijersku dužnost 2006. godine kao najmlađi premijer u posleratnoj istoriji Japana, ali je samo godinu dana od stupanja na dužnost, pritisnut političkim skandalima, odlučio da podnese ostavku navodeći i tada zdravstvene razloge.

Pet godina nakon ostavke, 2009. godine, Abe je vratio svoju konzervativnu Liberalno-demokratsku stranku na vlast, a sa premijerske pozicije je pokrenuo program ekonomske konsolidacije s ciljem da se prevaziđe uporna deflacija, oživi ekonomski rast i sprovedu strukturne reforme kako bi se Japan bolje izborio sa smanjenjem broja stanovnika i starenjem nacije.

Tokom ovogodišnje epidemije korona virusa, Abea su optužili za nespretno rukovođenje vanrednom situacijom i nedostatak političkog autoriteta.

Agencija Jiji prenela je Abeovu izjavu u kojoj je, između ostalog rekao da ne želi da prouzrokuje probleme svojoj stranci iznenadnom ostavkom, ali da je primoran da se povuče zbog pogoršanog zdravstvenog stanja i hronične bolesti.

Najava njegove ostavke izazvala je veliko iznenađenje, kako u stranci na čijem je čelu, tako i na finansijskim tržištima gde japanske deonice beleže pad vrednosti.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track