SAMOUBISTVA MIGRANATA SU OVDE SVAKODNEVNA: Saudijci iz drže kao životinje, mnogi žele da pobegnu kući! (VIDEO)
Foto: EPA/STR

brutalno

SAMOUBISTVA MIGRANATA SU OVDE SVAKODNEVNA: Saudijci iz drže kao životinje, mnogi žele da pobegnu kući! (VIDEO)

Planeta -

Britanski list Sandi Telegraf otkrio je da su hiljade afričkih imigranata zatvorene u Saudijskoj Arabiji u groznim uslovima u kampovima koji podsjećaju na libijske "logore za robove", kao deo napora da se zaustavi širenje korona virusa.

List je u nedelju objavio fotografije koje su novinarima poslali migranti zatvoreni u pritvorskim centrima. Fotografije prikazuju desetine iscrpljenih muškaraca, a migranti kažu da su neki od njih postali nepokretni zbog visokih temperatura.

Zatvorenici su "ležali bez majica u usko nabijenim redovima u malim sobama s rešetkama na prozorima", piše list.

Jedna fotografija pokazuje leš umotan u pokrivač, a pritvorenici kažu da je to telo "migranta koji je umro od toplotnog udara".

Migranti ističu da "jedva dobijaju dovoljno hrane i vode da prežive".

Prema listu, druga fotografija prikazuje mladog Afrikanca obešenog o rešetku prozora. Mladić je počinio samoubistvo jer je izgubio nadu, kažu njegovi prijatelji, od kojih su mnogi u pritvoru još od aprila.

List je putem posrednika prikupio svjedočenja imigranata, za koja smatra da su dokaz o "groznim uslovima unutar pritvorskih centara u Saudijskoj Arabiji".

List prenosi navode imigranta da su ih stražari tukli i rasistički vređali.

„Ovde je pakao. Tretiraju nas kao životinje i svakodnevno tuku“, rekao je Abebe, Etiopljanin, koji je zatvoren u jednom od centara više od četiri meseca. Kaže da će sebi oduzeti život ako ne pronađe način da pobegne iz pritvorskog centra.

„Moj jedini zločin je taj što sam napustio svoju zemlju u potrazi za boljim životom. Tukli su nas bičevima i električnim kablovima kao da smo ubice", dodao je.

Saudijske vlasti počele su zatvarati afričke migrante kada je pandemija korona virusa pogodila zemlju u martu, u strahu da migranti, koji često borave u pretrpanim uslovima, mogu biti prenosioci virusa.

Saudijske sigurnosne službe deportovale su skoro 3.000 Etiopljana u prvih deset dana aprila u Etiopiju.

List je uspeo locirati dva centra, jedan je u Al Shumaisiju, u blizini svetog grada Meke, a drugi je u Jazanu, lučkom gradu u blizini Jemena.

Mnogi imigranti su izjavili da su odvedeni iz svojih domova u raznim gradovima Saudijske Arabije pre nego što su smješteni u pritvorske centre.

U junu 2019. godine broj stranih radnika u Saudijskoj Arabiji procenjen je na 6,6 miliona, što čini oko 20 posto stanovništva ove zaljevske države. Većina ih obavlja niskoplaćene poslove, a uglavnom su to teški fizički poslovi.

Prema istom listu, postoje i drugi pritvorski centri prepuni žena, koji su odvojeni od onih za muškarce.

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track