ŠARLI EBDO OPET IZAZIVA ISLAMISTE: Objavio karikature Muhameda zbog kojih su teroristi ubili 12 članova redakcije VIDEO

ludilo

ŠARLI EBDO OPET IZAZIVA ISLAMISTE: Objavio karikature Muhameda zbog kojih su teroristi ubili 12 članova redakcije VIDEO

Planeta -

Francuski satirični list "Šarli Ebdo" čije su kancelarije u Parizu napali islamski ekstremisti 2015. godine ponovo je objavio karikature proroka Muhameda uoči suđenja naoružanim teroristima koji su povezani sa napadom na redakciju.

Napadi u januaru 2015. godine na redakciju Šarli Ebdoa i dva dana kasnije na jevrejsku samoposlugu izazvali su talas ubistava širom Evrope za koja je odgovornost preuzela organizacija Islamska država. Sedamnaestoro ljudi je ubijeno, od toga 12 u napadu na redakciju, zajedno sa sva tri napadača.

Sutra će se pred sudom naći trinaest muškaraca i žena koji su optuženi za terorizam zbog snabdevanja oružjem i pomaganje napadačima.

U uvodniku ove nedelje uz karikature, list navodi da crteži "pripadaju istoriji i da istorija ne može da se menja niti briše".

Napadači, braća Šerif i Said Kouači posle pokolja uzvikivali su "Osvetili smo proroka" i tvrdili da su napad izvršili u ime al-Kaide, ubili su ranjenog policajca i pobegli.

Dva dana kasnije, Amedi Kulibali njihov poznanik iz zatvora upao je supermarket uoči jevrejske subote i ubio četiri taoca potvrđujući odanost grupi Islamska država, on je ubio i mladu policajku.

Braća Kouači su se se do tada skrivala u štampariji sa još jednim taocem. Sva trojica napadača ubijena su u gotovo istovremenim policijskim racijama. Karikature koje su reprintovane ove nedelje prvi put su štampane 2006. godine a pre toga su ih objavile danske novine Jillands Posten, izazivajući nasilne proteste muslimana koji veruju da je prikazivanje Mohameda na taj način bogohuljenje.

Šarli Ebdo je čuven po tome da redovno objavljuje karikature verskih vođa različitih religija, a onda ih reprintuje. Loran Suriso, urednik lista i jedan od retkih koji su preživeli napad na redakciju, naveo je imena svake od žrtava u uvodniku za ovonedeljno izdanje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track