UTICAJNI SRBIN I BIVŠI DEMOKRATA PODRŽAO TRAMPA: Vlaisavljević u pismu podsetio zašto Džozef Bajden nije nikakav izbor!
Foto: Screenshot YT

bravo

UTICAJNI SRBIN I BIVŠI DEMOKRATA PODRŽAO TRAMPA: Vlaisavljević u pismu podsetio zašto Džozef Bajden nije nikakav izbor!

Planeta -

Bob Vlaisavljević, Amerikanac srpskog porekla i gradonačelnik mesta Evelet u saveznoj američkoj državi Minesota, uputio je, zajedno sa još pet demokratskih gradonačelnika iz Minesote, pismo podrške aktuelnom predsedniku SAD, republikanskom kandidatu na predstojećim predsedničkim izborima, Donaldu Trampu.

Ovo ne bi bila vest da Vlaisavljević nije demokrata, koji dolazi iz tradicionalne "plave" Minesote, odnosno države u kojoj dominiraju demokrate.

Vlaisavljević nije samo podržao Trampa, već je i učestvovao na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji zajedno sa svojih pet kolega gradonačelnika, na kojoj su govorili da više „ne prepoznaju Demokratsku partiju“ i da ona više ne zastupa interese radničke klase.

“Svi oni su zabrinuti da bi demokratski kandidat, Džozef Bajden, ukoliko pobedi, mogao da vodi ekonomsku politiku i politiku ekološke zaštite koja bi dodatno ugrozila radna mesta u oblasti rudarstva i proizvodnje čelika, što je za Evelet, koji je pretežno rudarsko mesto, od ogromnog značaja”, navodi se u tekstu na portalu americki-izbori. rs.

Kako se objašnjava, čista energija i zelena ekonomija nisu omiljene reči u vokabularu industrijalaca, te su otuda i primarni razlozi „preletanja“ demokratskih gradonačelnika u republikanski tabor ekonomske prirode.

„Imajući u vidu da je ekonomija Gvozdenog venca, kako nazivaju Minesotu, osetljiva na ekonomske trendove i spoljnu trgovinu, uvek nam je bio neophodan snažan glas u Vašingtonu“, istakao je Vlaisavljević obraćajući se na Republikanskoj konvenciji.

Naveo je i da su dugo godina njihovi pogledi bili uprti prema demokratama, ali više nisu, jer je, kako je kazao, „radikalni pokret u oblasti zaštite životne sredine odvukao Demokratsku partiju toliko ulevo da više ne može biti zaštitnik radnog čoveka“.

On je optužio obe partije da u prošlosti nisu činile gotovo ništa, dok je Kina 'pelješila' američku ekonomiju.

„Izgubili smo hiljade poslova, generacije mladih ljudi, koje su morale da napuste Gvozdeni venac u potrazi za boljim životom i, što je najgore od svega, izgubili smo nadu“, naveo je gradonačelnik Eveleta srpskog porekla i istakao da se onda dogodilo nešto neočekivano, a to je, kaže, Donald Tramp, koji je stavio američke interese na prvo mestu i oživeo rudarske oblasti Minesote.

Vlaisavljevićevo obraćanje na Republikanskoj konvenciji imalo je, kako primećuje portal, dvostruku ulogu - da da odgovor na govore koje su zakleti republikanci, između ostalih Kolin Pauel i Džon Kejsik, održali na Demokratskoj konvenciji, i drugu, da Vlaisavljević posluži kao primer jednog u nizu demokrata iz Minesote koji se osećaju izdanim od strane demokrata.

Od 1960. godine Minesota je samo jednom glasala za republikanskog kandidata i to Ričarda Niksona 1972. godine.

Nikson je tada dobio oko 5 odsto glasova više od Džordža Mekgoverna koji se smatra jednim od najlošijih demokratskih kandidata za predsednika SAD ikada.

Koliko je Minesota privržena demokratama najbolje govori činjenica da je Volter Mondejl, kandidat demokrata na predsedničkim izborima 1984. godine, jedino u njoj i Distriktu Kolumbija osvojio elektorske glasove.

Ali, da bi Minesota mogla da postane kolebljiva država u budućnosti naslućivalo se još 2016. godine kada je Hilari Klinton pobedila sa svega 45.000 glasova razlike.

Trenutno, prema poslednjim istraživanjima, razlika između Bajdena i Trampa u aktuelnom izbornom ciklusu u Minesoti je manja od tri odsto.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track